Jak toplinski val

Živa se u Rijeci popela do 38,4 stupnja Celzijusa! Nikad u povijesti nije bilo tako vrućeg dana u lipnju

P. N.

Foto Vedran Karuza, Davor Kovačević, Mateo Levak

Foto Vedran Karuza, Davor Kovačević, Mateo Levak

U većini krajeva danas pretežno sunčano te danju vruće i vrlo vruće, na zapadu i sjeverozapadu zemlje povremeno umjerena naoblaka i malo kišeSlužbena meteorološka postaja u Rijeci nalazi se na Kozali, a mjerenja se vrše od 1949. godine. Od tada do danas nikada nije zabilježen tako vruć dan u lipnju, kao što je to bilo danas, 28.6.2022, kada je izmjerena najviša dnevna temperatura od 38,4 °C, čime je srušen rekord iz 2003. godine, koji je od 12. lipnja te godine iznosio 36,7 °C, piše portal Rimeteo.


Slično se dogodilo i u Kninu, iako s daleko većim maksimalcem od čak 40,4 °C (stari rekord 39,3 °C od 29. lipnja 2006.) Veliku vrućinu dodatno je otežala naoblaka s jugozapada koje je samo ponegdje donijela i koju kap kiše, dok je konkretnijih oborina bilo u Sloveniji, pa čak i većih nevremena.


Vrućine se nastavljaju i dalje. U većini krajeva danas pretežno sunčano te danju vruće i vrlo vruće, na zapadu i sjeverozapadu zemlje povremeno umjerena naoblaka i malo kiše, a uz jači razvoj oblaka moguć je i poneki pljusak s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer.
Vjetar slab i umjeren jugoistočni i sjeveroistočni, na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadni i jugo, u Dalmaciji prolazno i jak južni vjetar, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).


Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 stupnjeva Celzijevih.


Sutra pretežno sunčano te i dalje vruće. U unutrašnjosti uz jači dnevni razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom kojih može biti i u Istri. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni, na jugu u noći i ujutro i jugo. Najniža temperatura zraka uglavnom od 16 do 21, na Jadranu od 21 do 25, a najviša između 31 i 35 °C.