Hrvatska zajednica županija

Borba protiv bespravne gradnje i promjene granica čestica: Prijedlog Borisa Miletića podržali svi župani Hrvatske

P. N.

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

Zaključci koje će Hrvatska zajednica županija uputiti Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odnose se na zaustavljanje cijepanja (usitnjavanja) poljoprivrednog i šumskog zemljišta, poglavito bez suglasnosti vlasnika zemljišta, te zaustavljanje promjene oblika i veličine katastarskih čestica unutar građevinskog područja bez potvrde tijela graditeljstvaNa prijedlog istarskog župana Borisa Miletića, na 62. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, u Poreču, jednoglasno su prihvaćeni zaključci s ciljem hitnog zaustavljanja bespravne gradnje, koja je posebno izražena u jadranskih županijama, piše Glas Istre. Sjednica je održana 24. svibnja.


Zaključci koje će Hrvatska zajednica županija uputiti Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odnose se na zaustavljanje cijepanja (usitnjavanja) poljoprivrednog i šumskog zemljišta, poglavito bez suglasnosti vlasnika zemljišta, te zaustavljanje promjene oblika i veličine katastarskih čestica unutar građevinskog područja bez potvrde tijela graditeljstva.


Predloženo izricanje novčanih kazni


Također, predlažu propisivanje obveze izricanja novčanih kazni prekršiteljima od strane tijela koje je prekršaj utvrdilo te propisivanje obveze prijave bespravne gradnje po službenoj dužnosti.
Nadalje, smatraju da je potrebno uvođenje Državnog inspektorata u ISPU (Informacijski sustav prostornog uređenja) u cilju automatskog javljanja nadležnoj inspekciji svih promjena koje postojeći satelitski snimci (5-dnevno ažuriranje) bilježe u prostoru, kao i spuštanje nadležnosti (ili dijela nadležnosti) Državnog inspektorata na jedinice područne (regionalne) samouprave.


Da se bespravna gradnja na Jadranu odavno otela kontroli i nije neka novost. Gotovo da ne postoji dio obale gdje opareni pojedinci nisu pokušali privatizirati pomorsko odnosno javno dobro. Neki su u tome, nažalost, i uspjeli, uglavnom zahvaljujući svesrdnoj pomoći lokalnih čelnika. Zahvaljujući onima koji ignoriraju odnosno koji krše zakone nastao je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, koji na lokaciji nekad netaknute, danas potpuno devastirane uvale Vruje, na satiričan način pokušavaju osvijestiti javnost da se trgne i da krene prijavljivati sve one koji svojataju pomorsko dobro, piše portal Morski.hr.


Trebale su proći godine i godine da se čelnici jadranskih županija dogovore oko činjenice da je bespravna gradnja nezaustavljiva sila koja ruje sve pred sobom kada je u pitanju hrvatska obala.


 


Najbezobrazniji primjer je kamp San Polo u Općini Bale


Naša turistički najuspješnija županija prednjači u bespravnoj gradnji. Najbezobrazniji primjer ignoriranja zakona i inspekcijskih rješenja o bespravnoj gradnji je kamp San Polo u Općini Bale, koji je pod upravljanjem tvrtke Mon Perin d.o.o. Potvrdila je to inspekcija zaštite okoliša, potvrdili su to pulski konzervatori, potvrdila je to ravnateljica JU Natura Histrica koja je sve prijavila nadležnim institucijama, a svojevremeno je to potvrdio i načelnik Općine Bale koji je odjednom prestao išta komentirati na tu temu, piše Morski.hr.


Oglasio se zato župan Boris Miletić iz čijeg ureda su novinari portala Morski.hr dobili potvrdu da tvrtka Mon Perin d.o.o. nije dobila dopuštenje za gradnju na području koje se vodi kao zaštićeni krajobraz. Tvrtka je, naravno, uložila žalbu jer potpuno je logično da na području gdje je zabranjena gradnja gradiš i pritom tražiš od države da ti, suprotno postojećem zakonu, sve to legalizira. Pa je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao nadležno drugostupanjsko
tijelo, poništilo rješenje županije i cijelu priču vratilo na ponovni postupak.


Nadamo se da župani nisu uzalud slagali zajedničke zahtjeve koje su uputili Ministarstvu uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u kojima od države zahtijevaju da što prije zakonski regulira bespravnu gradnju, piše Morski.hr.