Domine

Ženskoj udruzi prekipjelo nakon stravičnog ubojstva u Splitu: Dosta je, zaustavimo femicid!

Hina

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Pozivaju građanke i građane Splita i diljem Hrvatske da ime se pridruže u osudi zločina nasilja prema ženama s porukom žena svijeta: Ni jedna više - ni jedna manje!Splitska Udruga Domine je u izjavi za javnost nakon današnjeg surovog ubojstva žene, zaposlenice u prodavaonici, pozvala da se zaustavi femicid, muško nasilje nad ženama, ističući da hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao zločin počinjen prema ženama i intimnim partnericama.


Kako ističe udruga Domine, žena nije vlasništvo, niti posjed muškarca, te ima pravo prekinuti vezu i iz nje izaći bez rizika po svoje zdravlje i svoj život.


“Svaka žena ima pravo na sigurnost i zaštitu, a svaki zločin treba biti prepoznat i primjereno kažnjen. Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao takav i zločini počinjeni prema ženama i intimnim partnericama nisu kao takvi ni na koji način kvalificirani i sankcionirani”, navedeno je u izjavi splitske udruge.
Ženu nasred trgovine u Splitu izbo i ubio bivši partner, sve se odvijalo pred šokiranim kupcima“Prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2016. do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 46 žena, od toga njih 39 su ubile njima bliske osobe.


U odnosu na 2018. godinu, broj žena ubijenih od intimnih partnera porastao je za 50 posto. U 2020. godini od 36 ubojstava žena 14 ih je djelo femicida! Femicid je zločin iz mržnje prema ženi”, poručuju iz uduge Domine.


U 80 posto slučajeva femicidu prethodi nasilje, popraćeno prijetnjama smrću i seksualnim zlostavljanjem u vezi. s najnovijim slučajem ubojstva žene u Splitu gdje je počinitelj ušetao s oružjem na njezino radno mjesto i ubio je, pokazuje da žene nigdje nisu sigurne i da je društvo nemoćno zaštititi ženu od muškog nasilja.


Zato Domine zahtijevaju da se hitno ozbiljno i odgovorno pristupi programima prevencije i zaštite žena od muškog nasilja i nasilja u obitelji te da se femicid kao takav prepozna i zakonski tretira kao ubojstvo nastalo kao zločin iz mržnje prema ženama!


“Vjerujemo da progovaramo u ime brojnih žena, ne samo u Splitu, kad kažemo da smo pune ispremiješanih osjećaja tuge, ljutnje i bijesa jer je još jedna žena smrtno stradala zbog toga jer je neki muškarac umislio da ona pripada njemu i da je njegovo pravo presuditi joj zbog postupaka suprotnih njegovim očekivanjima.


Izražavamo sućut i podršku djelatnicama i djelatnicima trgovine u kojoj se zločin dogodio te želimo vjerovati da će im od poslodavca biti pružena sva potrebna podrška”, ističu.


Pozivaju građanke i građane Splita i diljem Hrvatske da ime se pridruže u osudi zločina nasilja prema ženama s porukom žena svijeta: Ni jedna više – ni jedna manje! #ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita”, navodi se na kraju priopćenja.