Reagirali

Ženska mreža Hrvatske: Policija se neprimjereno ponijela prema žrtvama napada na Platku, nasilnike su zaštitili

Portal Novi list, Hina

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Već je uobičajeno postupanje policije na način da se nasilnici ne kažnjavaju ili kažnjavaju samo prekršajno, poručuju iz Ženske mreže HrvatskeŽenska mreža Hrvatske referirala se u četvrtak na brutalni napad na Platku poručivši kako policija nije reagirala adekvatno te se krajnje neprimjereno ponijela prema žrtvama nasilja, dok je nasilnike zaštitila.


Nažalost, postupanje policije u tom slučaju, iako protivno važećim propisima, nije uopće neuobičajeno i savršeno pokazuje odnos državnih institucija prema nasilju.


Već je uobičajeno postupanje policije na način da se nasilnici ne kažnjavaju ili kažnjavaju samo prekršajno, često novčanim kaznama, kao i da se ne kažnjavaju samo nasilnici već i žrtve, navode u priopćenju.
To je slučaj kako kod nasilja nad ženama koje u najvećem postotku trpe nasilje, nad pripadnicima manjina, ali i općenito nasilju prema bilo kome i bilo gdje.


Svakodnevno svjedočimo nasilju u svim segmentima privatnog i javnog života na koje država unatoč postojećim zakonima, strategijama i protokolima ne nalazi adekvatan odgovor.


Posljednji slučaj brutalnog nasilja i postupanja prema pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja i njihovim prijateljima, pokazuje da se nasilje prihvaća i potiče neprimjerenim postupanjem od strane institucija države, u ovom slučaju policije. Ženska mreža Hrvatske smatra da su za nasilje i taj slučaj odgovorni nefunkcionalni sustav i nedostatak institucionalne podrške borbi protiv nasilja.


Izražavaju podršku žrtvama brutalnog napada, pripadnicima HGSS-a koji svaki dan riskiraju svoje živote za druge, te njihovim prijateljima koji su pretučeni jer su im htjeli pomoći.


Traži sustavnu edukaciju i senzibilizaciju policije, pravosudnih organa i javnosti te podsjećaju na hitnost uvođenja građanskog odgoja u školama kako bi kroz obrazovni sustav poticali mlade na nenasilničko ponašanje i prihvaćanje različitosti.