Lijevo od SDP-a

Zeleno-lijeva koalicija u ozbiljnoj izbornoj utrci: Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP. Kad uđemo u Sabor više ništa neće biti isto

Boris Pavelić

Tomislav Tomašević / snimio Darko Jelinek

Tomislav Tomašević / snimio Darko Jelinek

Okupljamo sve ljevije od SDP-a. Dosad u Saboru nije bilo takve političke snage. Peta smo politička snaga u zemlji."– Poručujemo lijevim i zelenim biračima: napokon imate za koga glasati. Ne morate više ‘začepiti nos’ i glasati za SDP, izjavio je predsjednik stranke “Zagreb je naš” Tomislav Tomašević na današnjem predstavljanju šesteročlane Zeleno-lijeve koalicije.


Koalicija stranaka i platformi Zagreb je naš, Za grad, Možemo, Nova ljevica, Radnička fronta i OraH kandidirat će se u svih deset izbornih jedinica, objavili su čelnici koalicije na konferenciji za novinare u Zagrebu.


“Okupljamo sve ljevije od SDP-a. Dosad u Saboru nije bilo takve političke snage. Peta smo politička snaga u zemlji. Osvojit ćemo mandate. Novi smo ljudi, s novim idejama za 21. stoljeće. Kad uđemo u Sabor, ništa više neće biti kao što je bilo”, kazao je Tomašević.


Feministička koalicija
Liste će biti sastavljene od istog broja žena i muškaraca, s pet nositeljica i pet nositelja, kazala je Rada Borić iz Nove ljevice. “Mi smo i feministička koalicija. Važna nam je rodna jednakost, manjine, ljudska prava.”


foto: Darko Jelinek


Sandra Benčić iz platforme Možemo predstavila je glavne ciljeve: zeleno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada. U javnim bi poduzećima uveli bi obaveznu zelenu javnu nabavu da podrže lokalnu poljoprivredu, izmjenama Zakona o radu ukinuli prekarni rad, te uveli progresivni porezni sustav.


Katarina Peović, nositeljica Zeleno-lijeve liste u Rijeci, najavila je ulaganje u zdravstvo i obrazovanje. “51 tisuća bogatih na računima posjeduje 74 milijarde kuna. Istodobno, trećina građana je siromašna, od toga tristo tisuća djece. To se može i mora promijeniti”.


Teret krize najbogatijima


Predsjednik OraH-a Zorislav Antun Petrović kazao je da koalicija želi promijeniti takozvani “lex šerif”, zakon o lokalnoj samoupravi, koji lokalnim vlastima daje velike i netransparentne ovlasti.


Zeleno-lijeva koalicija sigurno neće koalirati sa strankama desnice i “dat će sve do sebe da se ne formira desna vlada”. Spremni su na suradnju sa SDP-om u različitim oblicima, uz uvjet provedbe njihovih projekata. “Teret krize moraju snositi najbogatiji” – temeljna je poruka u tom smislu.