Problemi na televiziji

Zbog odlaska šest novinara s HRT-a HND upozorava na krizu javnog servisa: ‘Ne odlaze samo zbog novca’

Hina

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić za Hinu je komentirala izjavu Renata Kunića ocijenivši je djelomično točnom, no naglašava da financijski razlozi nisu jedini i glavni razlog odlaska novinara i urednika s javne radiotelevizijeVodstvo HRT-a potvrdilo je u srijedu da je javnu radioteleviziju napustilo šest novinara Informativno-medijskog servisa (IMS), odbacivši pritom tvrdnje člana Programskog vijeća Stipe Alfiera da ih je u mjesec i pol otišlo sedam te da je HRT kadrovski devastiran.


S HRT-a su Hini potvrdili da su javnu radioteleviziju napustili Maja Tanasovski, Lana Gašparac, Borko Brunović, Mirjana Posavec, Jelena Bokun i Dražen Majić, no ističu da su ti novinari otišli u razdoblju od šest mjeseci.


“Nije točno da su ti ljudi otišli u posljednjih mjesec i pol, to je u posljednjih šest mjeseci. Dvije osobe su odlučile napraviti zaokret u karijeri i raditi drugu vrstu poslova. Oduvijek je vrlo aktivno novinarsko tržište, posebno televizijsko i ovo nije ništa drugačije nego što se događalo i prije” ističe se u HRT-ovu odgovoru.
U naknadnom pojašnjenju naveli su i da je s troje navedenih novinara dogovoren sporazumni raskid ugovora u studenome, uključivši i posljednji 30. studenoga, a s dvije novinarke u srpnju i početkom listopada. Osim toga, jedna novinarka dala je otkaz, a radni odnos s HRT-om prestat će joj 5. prosinca.


Potvrde i pojašnjenja s javne radiotelevizije uslijedila su nakon što je predstavnik zaposlenika HRT-a Stipe Alfier na sjednici Programskog vijeća u utorak postavio pitanje v.d. ravnatelju programa Renatu Kuniću “što je napravio da u zadnjih mjesec i pol dana zaustavi odlazak sedam ljudi”. Alfier je pritom ocijenio kako je HRT-ov program u “potpunosti kadrovski devastiran” te kazao da su HRT-ovi novinari otišli na NovuTV, RTL, Unu TV i N1.


“Kolege koje odlaze imaju nemoralne ponude koje HRT ne može ispuniti. Novac koji im, prema njihovim tvrdnjama, nudi konkurencija je takav koji ovdje ne mogu dobiti u tako skorom periodu, a da pritom ne narušimo kompletan sustav kakav imamo”, odgovorio mu je Kunić.


Predsjednica Ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić za Hinu je komentirala izjavu Renata Kunića ocijenivši je djelomično točnom, no naglašava da financijski razlozi nisu jedini i glavni razlog odlaska novinara i urednika s javne radiotelevizije.


Pritom je istaknula i da Ogranak HND-a na HRT-u već dugo vremena upozorava na stanje u Informativnom medijskom servisu (IMS) HRT-a.


”Dovoljno je pogledati kampanju ‘HRT svima, a ne samo njima’ HND-a i SNH-a na društvenim mrežama gdje su neki od kolega svjedočili svojim razlozima odlaska s HRT-a. Koliko se sjećam nitko od njih spominjao financijske razloge, već su vrlo detaljno opisali razloge svog odlaska s HRT-a, točnije iz Informativnog medijskog servisa”, kazala je Mikleušević Pavić.