Na prvoj liniji

Zbog jakog nevremena vatrogasci u 24 sata imali 117 intervencija, trenutno najkritičnije kod Ozlja

Hina

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekataZbog jakog nevremena i nabujalog vodostaja rijeka, više stotina vatrogasaca je u posljednja 24 sata odradilo ukupno 117 intervencija u pet županija, a većina njih su bile sanacije krovišta te ispumpavanje vode, izvijestila je u nedjelju Hrvatska vatrogasna zajednica.


Najviše vatrogasnih intervencija zabilježeno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije, njih 65. Iako su se vatrogasci iz Karlovačke županije i Grada Zagreba vratili u svoje stanice, bjelovarskim vatrogascima pomoć i dalje pružaju kolege iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.


Na uklanjanju stabala, postavljanju barijera protiv poplava te također na sanaciji krovišta i ispumpavanju vode radili su vatrogasci Karlovačke županije koji su imali 12 intervencija na kojima je sudjelovalo 158 vatrogasaca s 50 vatrogasnih vozila.
Zbog velikih oborina i naglog porasta vodostaja na gornjem toku rijeke Kupe, glavni vatrogasni zapovjednik uputio je izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama, dodali su iz HVZ-a.


Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama. Vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija, sudjelovalo je 34 vatrogasaca sa 16 vozila.


Jedanaest intervencija odradilo je 46 vatrogasaca Primorsko-goranske županije, koji su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe.


Na području Zagrebačke županije 76 vatrogasaca su uklanjali srušena stabla i ispumpavali vodu, na ukupno 16 intervencija.


Ravnateljstvo civilne zaštite: Najkritičnije kod Ozlja


Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.


Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.


Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.


Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.