Na gubitku

Zbog epidemije prekinuta sva školska natjecanja, osmaši ostali bez dodatnih bodova za upise

snimio Goran Stanzl PIXSELL

snimio Goran Stanzl PIXSELL

Ta su natjecanja ove godine zbog epidemije koronavirusa prekinuta u ožujku, zbog toga nije provedena polovica županijskih natjecanjaIako su u ponedjeljak počele prijave kandidata u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, roditelji još nisu imali precizne informacije o tome što će se sve dodatno bodovati prilikom upisa, piše u utorak Jutarnji list.


Dodatne bodove s ovogodišnjih državnih natjecanja u znanju osmaši mogu zaboraviti. Ta su natjecanja ove godine zbog epidemije koronavirusa prekinuta u ožujku, zbog toga nije provedena polovica županijskih natjecanja (njih 17), a kamoli državna.


Nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje, koja organizira natjecanja, u travnju je definitivno potvrdila kako je u suglasnosti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te na temelju mišljenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zbog povećanog epidemiološkog rizika morala otkazati nastavak svi državnih natjecanja i smotri u znanju.
Iako je od kraja travnja Inicijativa za povratak natjecanja učenika organizirala peticiju kojom se traži nastavak natjecanja, a za petak 5. lipnja, u podne najavljuju i prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu, ta se natjecanja prije upisa u srednju školu neće održati.


To znači da dodatne bodove iz znanja (ili izravan upis) mogu ove godine ostvariti samo osmaši koji su prvo, drugo ili treće mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju ostvarili od 5. do 7. razreda, odnosno na državnim natjecanjima »koja su uspješno održana» objašnjavaju u Ministarstvu.


No, piše Jutarnji list, ove godine prije koronakrize uspješno je održano nekoliko državnih natjecanja iz sporta, a prema važećem pravilniku »sportaši« na temelju tih rezultata mogu ostvariti od jednoga do tri dodatna boda. Međutim u nekim sportovima ta natjecanja nisu održana pa je između 250 i 300 djece ostvarilo pravo na stjecanje dodatnih bodova za upis u srednje škole a isto toliko nije.


Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili su da će rezultati ovogodišnjih »uspješno provedenih državnih natjecanja« ipak biti vrednovani prilikom upisa u srednje škole. To znači da će samo dio djece sportaša ostvariti pravo na bodove, a drugi koji nisu imali sreće da se ta natjecanja održe prije korona-krize neće, jednako kao što to neće moći djeca koja nisu imala prilike završiti na državnim natjecanjima u znanju, piše u utorak Jutarnji list.