MORH

Završena akcija izvlačenja dijelova helikoptera iz mora, očevid u Zemuniku

Hina

Foto: Zadarski list

Foto: Zadarski listZavršena je akcija izvlačenja dijelova helikoptera koji se srušio kod Zablaća u more, a svi izvučeni dijelovi transportirani su u 93. Krilo HRZ-a u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku gdje će biti izvršen očevid, izvijestili su u petak iz Minstarstva obrane (MORH).


Aktivnost izvlačenja iz mora dijelova helikoptera Kiowa Warrior OH-58D završena je u četvrtak, 30. siječnja 2020. godine, a snage koje su sudjelovale u aktivnosti vratile su se u matične postrojbe.


Prema informacijama čelnika Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327, glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja pukovnika Maria Počinoka, iz mora su izvađeni svi ključni dijelovi helikoptera uključujući između ostalog trup, transmisija s motorom, glavni i repni rotor i repna kupa.
»Aktivnost izvlačenja je službeno završila u 17,18 sati. Svi izvučeni dijelovi helikoptera transportirani u 93. Krilo HRZ-a u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku, gdje će Državni odvjetnik sa svojim timom zajedno sa Povjerenstvom MORH-a izvršiti očevid. Nakon toga Povjerenstvo će nastaviti s radom kako bi se što prije utvrdile sve okolnosti nesreće pada helikoptera« rekao je pukovnik Počinok.


U trodnevnoj aktivnosti izvlačenja dijelova helikoptera iz mora sudjelovale su snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova.


U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u ponedjeljak u more Zlarinskog kanala kod Zablaća, smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin i natporučnikom Tomislav Baturina.