Jednima sve, drugima ništa

Zastupnicima država plaća smještaj i prijevoz do Zagreba, pacijentima koji idu na liječenje – NE

Tihana Tomičić

Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Foto Slavko Midzor/PIXSELL

HZZO kilometražu mjeri drukčije od SaboraSaborski zastupnici imaju pravo na nadoknadu troška prijevoza i smještaja ako su od Sabora, odnosno Zagreba, udaljeni više od 50 kilometara, no čini se da to ne vrijedi za ostale građane, pa tako ni pacijente koji na terapiju ili liječenje dolaze u Zagreb, a kojima HZZO ne pokriva takav trošak. Stoga su se pacijenti pobunili i od HZZO-a traže promjenu te odluke – konkretno za zagorsko mjesto Zlatar.


Priča se aktualizirala jer je zastupnica SDP-a Jasenka Auguštan-Pentek, ujedno i načelnica Zlatara, saborskom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove prijavila da od mjesta prebivališta u Zlataru do Zagreba ima 66 kilometara, čime je automatski stekla pravo na smještaj u hotelu, i to od čak 190 eura po noćenju, a potom na plaćeni smještaj u stanu u Zagrebu, za što zastupnik mora imati prebivalište u mjestu koje je od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara. Redakciji lokalnog zagorskog portala javilo se nakon toga nekoliko pacijenata koji zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja moraju koristiti u Zagrebu jer u Zagorju ona nije dostupna, a pritom im HZZO ne nadoknađuje trošak puta. Za njih je HZZO izračunao da je zdravstvena ustanova do koje putuju, a koja je u centru Zagreba na Šalati, udaljena manje od 50 kilometara – točno 49, dok je zastupnica SDP-a izračunala da do centra Zagreba ima 66 kilometara.


»Nemoguće – ili je promijenila mjesto prebivališta, ili je nekaj krivo prijavila, nekaj ne štima«, napisali su građani. »I ako saborskim zastupnicima država priznaje veću kilometražu, pa kaj nije jadno i sramota da bolesnim ljudima ne priznaju? Prema Ustavu bi trebali svi biti jednaki«, ogorčeni su ovi ljudi koji se boje javno istupiti, kako kažu u redakciji portala.
Dodali su i da oni udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta upućivanja ne računaju od adrese mjesta prebivališta do adrese korištenja zdravstvene zaštite, nego sukladno kriteriju službenog daljinomjera koji prometuje na određenoj putnoj relaciji, dakle od mjesta do mjesta, a ne od adrese do adrese. Kako, pak, onda udaljenost računa Hrvatski sabor? Na to je stigao službeni odgovor.


– Zastupnici prebivalište dokazuju predočenjem važeće osobne iskaznice, a za izračun udaljenosti prebivališta od Zagreba stručne službe Hrvatskog sabora koriste službenu interaktivnu kartu Hrvatskog autokluba, odgovorili su iz Sabora.


Inače, zastupnicima je u ovom mandatu bitno povećana kvota koja se izdvaja za najam stanova za one koji dolaze izvan Zagreba i sada im država mjesečno za to plaća 650 eura. Sve donedavno je taj iznos bio 350 eura.


Na početku prošlog, 10. saborskog saziva, od ukupno 151 zastupnika, 63 su unajmila stanove kod privatnika, dok je osam koristilo državne stanove za službene potrebe, a podaci još nisu poznati za ovaj novi mandat. No, do 15. srpnja moraju riješiti problem svog boravka u Zagrebu jer nakon toga im hotelski smještaj više neće biti pokriven. Za dolazak u Zagreb pokriven im je i trošak prijevoza.