Prijedlog Anke Mrak Taritaš

Zašto Vlada odbija PDV na uloške i tampone sniziti na 5%? Trećina građanki prisiljena je na tome štedjeti

Portal Novi list

Foto Annika Gordon on Unsplash

Foto Annika Gordon on Unsplash

Anka Mrak Taritaš upozorava da se u Hrvatskoj higijenski ulošci i tamponi tretiraju kao luksuz jer je PDV na njih 25 posto iako većina članica ima PDV na te proizvode između tri i devet postoSabor bi danas trebao raspravljati o prijedlogu zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš da se PDV na higijenske uloške i tampone snizi s 25% na 5%, s obzirom na to da se radi o osnovnim životnim potrepštinama.


Rasprava se tek čeka, ali konačno odgovor već je jasan. Vlada je, naime, odbila ovaj prijedlog. Teško je za očekivati da će vladajuća većina glasovati suprotno od tog mišljenja.


Što se predlaže?


Što je točno predložila Anka Mrak Taritaš?
Prijedlogom zakona predlaže se smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost za ženske higijenske uloške i tampone s 25% na 5%. Anka Mrak Taritaš, naime, iznosi da ženske higijenske potrepštine spadaju u osnovne životne potrepštine.


Menstrualno siromaštvo: Čak trećina građanki Hrvatske nema svakog mjeseca ni za uloškeStoga ih je opravdano oporezivati stopom od 5%. Mrak Taritaš pojašnjava kako se radi o potrepštinama koje koriste isključivo žene. Ovim prijedlogom ujedno bi se smanjila neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu.


Zašto Vlada to (još) neće?


A zašto je Vlada ovaj prijedlog odbila?


Nisu uopće ulazili u suštinu prijedloga, ali obećavaju da će ovaj prijedlog “sagledati”, kad “dovrše analize”.


“U skladu s programom Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024. planira se nastaviti s poreznim rasterećenjima.


Kako bi se porezna reforma provodila sustavno i cjelovito kontinuirano se provode analize i sa svih relevantnih aspekata sagledavaju učinci prijedloga za porezne promjene, pa tako i prijedloga za proširenje primjene snižene stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone, kao i ostalih sličnih prijedloga usmjerenih na stope PDV-a te na porezni sustav u cjelini.


Prema ovoj i svim drugim zaprimljenim inicijativama za sniženje stope PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenje planirala Programom Vlade”, odgovor je Vlade, poslan još u ožujku.


Sad je već listopad, prijedlog Anke Mrak Taritaš je tek sad na dnevnom redu i bit će zanimljivo na saborskoj raspravi dokle je Vlada dogurala sa svojim analizama učinaka i je li uopće nešto po tom pitanju pokrenula.


Žene žrtve menstrualnog siromaštva


Anka Mrak Taritaš još je u travnju, po Vladinoj odbijenici, isticala kako je ovaj prijedlog iznijela kako žene ne bi bile žrtve menstrualnog siromaštva.


“Neću odustati od smanjenja PDV-a na higijenske uloške i tampone. S tim sam prijedlogom išla prema Vladi i dobila sam vrlo hladan odgovor da se još nisu stekli uvjeti i da će se to riješiti kada se bude provodila sveobuhvatna porezna reforma”, rekla je tada.


Mrak Taritaš želi svim učenicima i studenticama mjesečno osigurati po paket uložaka i tamponaUpozorila je da se u Hrvatskoj higijenski ulošci i tamponi tretiraju kao luksuz jer je PDV na njih 25 posto iako većina članica ima PDV na te proizvode između tri i devet posto.


Usto, postoji i nepisana obveza da se do 2020. smanji na pet posto i ministar financija Zdravko Marić potvrdio mi je da će se smanjiti, ali u sklopu sveobuhvatne reforme, kazala je Mrak Taritaš.


Pristojne države rješavaju ovaj problem


Ocijenila je da to izgleda malo deprimirajuće, tim više što istraživanja pokazuju da 10 posto ispitanica uopće ne može priuštiti uloške i tampone, 36 posto je reklo da kupuje najjeftinije, a neka istraživanja u EU pokazuju da učenice i studentice ne pohađaju nastavu za vrijeme dok imaju menstruaciju jer imaju problema s kupovanjem tih proizvoda.


“Sve pristojne države prepoznaju da je to problem i rješavaju ga, a mi ćemo to – kada se steknu uvjeti”, rekla je i podsjetila da besplatne tampone i uloške u školama i na fakultetima dobivaju u Engleskoj, na Novom Zelandu, a najavila je i Francuska.


U Hrvatskoj, kaže, imamo dva svijetla primjera – varaždinsku Prometnu i strojarsku školu i Tehničku školu “Ruđer Bošković” u Vinkovcima.


Za besplatne uloške i tampone učenicima i studentima


“Da to ne bi bili usamljeni primjeri, mi iz GLAS-a predlažemo izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi osigurali da se u osnovnim i srednjim školama i fakultetima učenicama i studenticama besplatno daju higijenski ulošci i tamponi”, istaknula je.


Menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz, učenice i žene općenito ne smiju biti žrtve menstrualnog siromaštva i ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu ili bilo koji dio života zato što si ne mogu priuštiti uloške i tampone jer na njima moraju štedjeti. To je izuzetno okrutno i riječ je o civilizacijskom, a ne svjetonazorskom pitanju, smatra čelnica GLAS-a.


Mrak Taritaš kaže da bi njihovi prijedlozi, po kojima su škole i fakulteti učenicama i studenticama dužni osigurati po jedan paket uložaka i tampona mjesečno, državu koštali 35 milijuna kuna godišnje.


Istaknula je da ima niz stavki s kojih bi se mogao osigurati taj iznos, pa navodi da će MORH u ovoj godini potrošiti 700 milijuna kuna na različite usluge, a podsjeća i da je 2016. Agrokor za sanaciju dobio 200 milijuna kuna državnih potpora tako da to, istaknula je, ne bi trebao biti problem ako postoji dobra volja.


Trećina žena u Hrvatskoj nema ni za uloške


Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.


Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.


Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.


Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj (i jedno od rijetkih u Europi), a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju.


Istraživanje je osmišljeno u suradnji s dipl. psihologinjom Majom Močibob i rezultati su dostupni putem ovog linka.