'Otvoreno'

Zašto sud nije spriječio odluku o povratku djevojčice u biološku obitelj? ‘Nisu proveli vještačenje jer im je to – skupo’

P. N.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Ako su se primjenjivali zakoni i propisi, naveo je, onda su oni krivi, a ako mi nismo postupili sukladno propisima, onda smo odgovorni mi, kaže IlijašSavjetnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović sinoć je u Otvorenom izjavila kako vjeruje da se tragičan slučaj dvoipolgodišnjakinje iz Nove Gradiške, koju je do smrti pretukla vlastita majka, mogao spriječiti. No o stupnju nečije pogreške moći će se govoriti tek nakon dubokog uvida u predmet.


Kaže da je upravni nadzor utvrdio je da je bilo propusta u smislu loše procjene povratka djeteta u biološku obitelj, i istog trena smijenjen je najodgovorniji, a to je ravnatelj.


Diana Topčić-Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte, udruge za potporu posvajanju, kazala je da Centar za socijalnu skrb, koji je nadzirao obitelj, nije procijenio visoki rizik povratka u biološku obitelj. Vjeruje da je odgovornost na osobi koja je to propustila utvrditi, a odgovoran je, kaže, i “ministar, koji svaki put kada izađe u javnost nauči nešto novo o socijalnoj skrbi”. Odgovornost je i na Vladi, koja je sustav socijalne skrbi stavila unutar drugog, izuzetno kompleksnog sustava. Unutar spojenih ministarstava postoji veliki broj ljudi koji su ministra mogli upozoriti na sve potrebne promjene unutar sustava, rekla je.


Kompleksna situacija
Bogdanović, pak, odgovara da sustav ovako kompleksne situacije ne može riješiti sam.


“Promjene kod djece mogli su uočiti u vrtiću, školi, kod pedijatra. Moramo djelovati svi zajedno, surađivati međuresorno, a kao građani moramo uvijek prijaviti takve situacije. Mi smo narod koji je sklon zatvarati oči pred ovakvim situacijama. Sada se po portalima javljaju i oni koji su i sami evidentirani kao zlostavljači u obitelji”, dodala je.


Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, poručio je socijalnim radnicima da se drže, obzirom na dan pun prijetnji i nasilja.


“Nadzor još nije gotov, dok se ne obavi razgovor sa socijalnom radnicom Hrvatska komora socijalnih radnika pozvana je da surađuje na izradi novog zakona, ali je se malo ili nimalo ne čuje”, dodao je i naglasio da će odgovor o tome tko je odgovoran dati sud.


Ako su se primjenjivali zakoni i propisi, naveo je, onda su oni krivi, a ako mi nismo postupili sukladno propisima, onda smo odgovorni mi.


Interes djeteta


Antonija Skender iz Inicijative “Moramo vam nešto reći” kaže da je prioritet trebao biti interes djeteta, jer je očito da roditelji nisu bili sposobni brinuti o njemu. Otac ima 23 prijave u policiji, od toga 7 ili 8 za nasilje nad svojom suprugom, kazala je .


“Radilo se u interesu bioloških roditelja i jednostavnosti, sustav ju je zbrinuo, pa su je se riješili kako bi imalo mjesto u udomiteljskoj obitelji za neko drugo dijete”, rekla je.


Bogdanović se složila da je nasilje u obitelji bilo preveliki rizik za povratak u biološku obitelj, što je i utvrđeno. Sud je imao mehanizam vještačenja, ali to nije provedeno. Topčić-Rosenberg kazala je, piše HRT, da je termin “u najboljem interesu djeteta” vrlo fleksibilan i različito se interpretira. Ilijaš je potvrdio da sudovi odbijaju vještačenje roditelja o njihovoj sposobnosti da se skrbe o svojoj djeci jer je to skupo. U njegovoj gotovo 30-godišnjoj praksi, vrlo je rijetko bio u radnim skupinama, a sve što su ponudili je, kaže, nestalo.


Izmjene zakona


Sustavu koji skrbi o više od 4.300 djece, potrebna je bitna, a ne samo kozmetička promjena.


“U sustavu socijalne skrbi je više od 4.300 djece, 40% više nego prije pet godina, broj djece koja se izdvajaju iz obitelji raste, a mi nismo promjenili mehanizme kako im pomoći. Zakon o udomiteljstvu donesen je 2019., sva rasprava u Saboru vodila se oko svjetonazorskog pitanja, mogu li ili ne istospolni parovi udomiti djecu. Zatim je krenula kampanja promocije udomiteljstva, ustvrdila je Skender.


Bogdanović najavljuje da bi izmjene Zakona o socijalnoj skrbi trebale vrlo brzo ići u javno savjetovanje.


“Sutra je sastanak s radnom skupinom kojoj će se predstaviti sve promjene u zakonu. Zakon o udomiteljstvu ići će u izmjene i dopune, kazala je Bogdanović. Cilj je i potaknuli specijalizirano udomiteljstvo koje je namijenjeno isključivo djeci s izraženim teškoćama.