Koronavirus

Zaraza se širi susjedstvom. Evo što nosi proglašenje opasnosti od epidemije

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da stupanj ugroze za stanovništvo nije veći nego proteklih dana, već je riječ o administrativnoj odluci koja će olakšati organizaciju rada u bolnicamaZAGREB – U Hrvatskoj je proglašena opasnost od epidemije koronavirusa, odnosno zarazne bolesti Covid-19 koju taj virus izaziva. Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je takvu odluku jučer poslijepodne, neposredno prije odlaska u Bruxelles, na ministarski sastanak. Beroš ponavlja kako se ne radi o tome da je stupanj ugroze za stanovništvo imalo veći nego proteklih dana, već je riječ o administrativnoj odluci kojom se olakšava preraspodjela zdravstvenih djelatnika i opreme prema potrebama. Drugim riječima, zdravstvene radnike iz bolnice koja nije u pogođenom mjestu može se prerasporediti u drugu bolnicu gdje su potrebniji.


Novih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj jučer nije bilo, iako su se u poslijepodnevnim satima čekali rezultati još sedam testova. Na testiranje u Kliniku za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« od pojave prvog slučaja dosad je pristiglo 280 uzoraka, a ukupno 10 ih je bilo pozitivno. Stanje oboljelih stabilno je i bez bitnih promjena, a nitko od hospitaliziranih zbog pozitivnog testa još neće biti otpušten iz bolnice. Iz karantene u Infektivnoj klinici otpušta se, prema riječima ravnateljice Alemke Markotić, jedino pacijent s kruzera »Diamond Princess« koji se tu od 22. veljače nalazio u izolaciji, a dva testa bila su mu negativna.


Virus u zatvoru?​


Sumnja na koronavirus pojavila se jučer u splitskom zatvoru na Bilicama, gdje se testiranje provodi kod 40-godišnjaka iz Solina, pritvorenog zbog kaznenog djela pranja novca. Spomenuti pritvorenik završio je ujutro u izolaciji splitske bolnice nakon što se pravosudnim policajcima požalio na temperaturu i kašalj. Prema protokolu, odveli su ga na hitnu pomoć jer u zatvoru nije bilo zatvorskog liječnika, no s hitne su ga uputili u KBC Split. Tamo je na Klinici za infektologiju preventivno stavljen u izolaciju, a brisevi i uzorci krvi poslani u Zagreb na analizu jer se zbog njegovog ranijeg kretanja posumnjalo na moguću zarazu koronavirusom.


Ravnateljica zagrebačke Infektivne klinike Alemka Markotić sa slučajem nije upoznata, no kaže kako je procedura jasna: ako se potvrdi koronavirus, zatvorenika će se uputiti u zatvorsku bolnicu u izolaciju, ili će biti smješten na Klinici za infektologiju splitske bolnice uz propisan policijski nadzor.Na pitanje novinara o saznanjima kineskih znanstvenika koji su utvrdili prisustvo dva soja koronavirusa u ovoj epidemiji, s tim da se agresivniji soj novog koronavirusa povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu, a čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa, Markotić kaže da o tome nema dovoljno saznanja.

– O tome nema jasnih podataka. Ako bi bili novi sojevi, vidjet ćemo. Još je pitanje hoće li koronavirus, ako opstane kao sezonska gripa, mijenjati svoje genotipske karakteristike, jer će onda dio populacije moći ponovno obolijevati. Zasad je virus genski stabilan, još ne vidimo prostor za takvo ponašanje, rekla je prof. Markotić.


Zaraza koronavirusa širi se susjedstvom: u Sloveniji koja je dosad bila pošteđena, potvrđena su dva slučaja zaraze, prvi je slučaj prijavila i Mađarska, a u BiH je infekcija potvrđena kod muškarca koji je radio u Italiji i njegove kćeri.


Stigao i u susjedstvo


U Sloveniji su oba zaražena muškarca bila u kontaktu. Prvi je 60-godišnjak koji se inficirao u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju. Istoga dana je po povratku iz Italije bio na hitnom prijemu bolnice u Ljubljani, no unatoč znakovima bolesti, iz bolnice su ga uputili kući. U srijedu je zbog lošeg zdravstvenog stanja otišao u Dom zdravlja Vič u Ljubljani, suprotno upozorenjima da se svi koji sumnjaju na infekciju koronavirusom najprije moraju javiti telefonom svom liječniku. Dežurna liječnica uputila ga je vozilom hitne pomoći u Infektivnu kliniku, gdje je nakon pozitivnog testa smješten u izolacijsku sobu. Slovensko ministarstvo zdravstva prikuplja podatke o svim njegovim kontaktima od polaska na put iz Maroka, a pozivaju sve koji su ga mogli sresti u avionu ili čekaonici hitne pomoći, da im se jave. On je u Maroku bio kao turist, u skupini od 15-ero osoba, a među njima je bilo i troje Hrvata.


Prvi slučaj zaraze potvrdila je i Južnoafrička Republika, a radi se o 38-godišnjaku koji je sa suprugom putovao u Italiju. Bili su dio grupe od 10 ljudi, a u Južnoafričku Republiku vratili su se 1. ožujka. Njemačka i dalje bilježi značajan porast oboljelih: u 24 sata broj zaraženih skočio je za 109, pa je u Njemačkoj sada ukupno 349 zaraženih. Ukupno 58 slučajeva zaraze koronavirusom ima Švicarska, koja je jučer objavila i prvi smrtni slučaj: radi se o 74-godišnjoj ženi s kroničnom bolešću koja se od utorka nalazila u bolnici u Lausannei. Broj oboljelih udvostručio se u Nizozemskoj, gdje je više od 80 oboljelih, a jednog zaraženog ima i Poljska. U Italiji je broj zaraženih prešao 2.500, a broj umrlih veći je od stotinu. Italija je zatvorila sve škole, sveučilišta, muzeje, kazališta i kina kako bi spriječila daljnje buktanje zaraze. Rimski maraton, koji se trebao održati 29. ožujka, odgođen je za 2021. godinu.