Hrvatska, zemlja zdravlja

Zanimljiva inicijativa: Konoplja kao zaštićena biljka od nacionalnog interesa na koju se ne bi plaćao porez

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Vjeran Skurjeni iz Udruge Centar za istraživanje društva, koja stoji iza projekta, kaže kako se liberalizacijom konoplje Hrvatskoj može osigurati više desetaka tisuća radnih mjesta, dulja turistička sezona, i višemilijunska zarada, te tvrdi da je uvezeni kanadski kanabis preslab, pa se hrvatski pacijenti okreću crnom ZAGREB – Udruga Centar za istraživanje društva (CID) iz Zaprešića pokrenula je projekt »Hrvatska, zemlja zdravlja« s ciljem promjene zakonske regulative u pogledu uzgoja i konzumacije konoplje na području Hrvatske. Konoplja bi, ako uspiju u svom naumu, postala zaštićena biljka od nacionalnog interesa koju svaki hrvatski državljanin može uzgajati, konzumirati, prerađivati i prodavati neovisno o vrsti ili proizvodu, i to bez plaćanja poreza.


Raspisan je natječaj za odvjetnike koji su zainteresirani za pravno rješenje statusa konoplje, te nagradni natječaji za najbolju videoprezentaciju projekta, najbolji jednominutni video s osobnim razlozima podrške projektu, najbolji jumbo-plakat i natječaj za vizualni identitet projekta, a traže se i osobna svjedočanstva ljudi kojima je konoplja pomogla u liječenju. Predviđene nagrade kreću se od 200 do 10.000 kuna.


Cilj im je, objašnjava predsjednik Udruge, Vjeran Skurjeni, na sudu dokazati da postojeći zakoni nisu valjani, a ne od zakonodavca tražiti izmjenu zakona. Na »obrnutu logiku« nadahnula ih je, kaže, čelnica Udruge U ime obitelji, Željka Markić, koja je Ustav mijenjala referendumom.
– Shvatili smo da, ako ne ide drukčije, možemo ponuditi novac. Kad na više slučajeva dokažemo da su postojeći zakoni o konoplji krivi, tražit ćemo da se promijene – najavljuje Skurjeni, koji novac za odvjetnike koji bi se primili takvih slučajeva skuplja od članarina i donatora.


Projekt će trajati do 15. travnja, a u udruzi očekuju potporu građana. »Svojim sudjelovanjem povećat ćete broj zdravih ljudi, broj zaposlenih i priljev novca u Hrvatsku«, poručuju autori akcije i tvrde da se liberalizacijom konoplje Hrvatskoj može osigurati više desetaka tisuća radnih mjesta, dulja turistička sezona, i višemilijunska zarada.


– Kalifornija ove godine očekuje sedam milijardi dolara od prometa konopljom, a Amsterdam godišnje uprihoduje dvije milijarde eura. Milijuni bolesnih u Europi zainteresirani su za ulje konoplje i ne vidim zašto Hrvatska to ne bi iskoristila – računa Skurjeni. I hrvatski su pacijenti, kaže, zakinuti za terapiju, jer je uvezeni kanadski kanabis preslab pa se okreću crnom tržištu.