Vremenska prognoza

Zanima vas koliko ćete još uživati u proljetnom vremenu usred zime? Meteorolozi kažu – najmanje do početka idućeg tjedna

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Do vikenda nema znatnije promjene, a što se nastavka suhog razdoblja tiče, promjena se ne nazire ni poslije, barem do početka sljedećeg tjednaToplo vrijeme koje u našim krajevima zadnjih dana više nalikuje središnjem dijelu proljeća nego veljači zadržat će se još barem do početka idućeg tjedna.


“Do vikenda nema znatnije promjene, a što se nastavka suhog razdoblja tiče, promjena se ne nazire ni poslije, barem do početka sljedećeg tjedna. No na kraju veljače bit će niža temperatura, na kopnu bliža prosječnoj za klimatološki početak proljeća, a i vjetar će biti izraženiji, osobito duž obale i na otocima, gdje će u subotu zapuhati jaka, mjestimice i olujna bura. Prije toga, uz izostanak vjetra, raste vjerojatnost za nastanak magle i niskih oblaka, posebno potkraj četvrtka i u petak.”, prognozirala je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a za HRT.


I srijeda će na istoku unutrašnjosti biti stabilna, a kako će vjetar izostati, ujutro će u dosta predjela biti magle koja bi se u dijelovima Podunavlja i Posavine mogla zadržati i veći dio prijepodneva. Nakon magle ili niskih oblaka prevladavat će sunčano. I u središnjoj Hrvatskoj srijeda će biti u znaku većinom sunčanog vremena uz slab vjetar pa će slijediti još jedan iznadprosječno topao dan uz najvišu dnevnu temperaturu između 17 i 19 °C. Jutarnje će magle biti u Pokuplju i na sisačkom području, te u Podravini. U gorju i na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka, te će magla biti znatno rjeđa pojava – uglavnom će je biti ujutro po kotlinama Like, gdje će biti i mraza, kao i uz zapadnu obalu Istre. Prevladavat će sunčano i biti ugodno toplo.
Sunčano, uz najvišu temperaturu između 18 i 21 °C, bit će i u Dalmaciji, gdje će također puhati većinom umjerena bura, na otvorenome sjeverozapadni vjetar, zbog kojeg će more biti malo i umjereno valovito.


Obilje sunčanih sati i na krajnjem jugu Hrvatske, a u zavjetrini i na suncu, nekima će biti dovoljno toplo i za kratke rukave. Mjestimice umjerenu buru danju će zamijeniti sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar.”


Stabilno se vrijeme nastavlja do petka, kada će na Jadranu ponovno rasti vjerojatnost za stvaranje magle ili niskih oblaka, što će utjecati i na porast dnevne temperature. U noći na subotu zapuhat će jaka, mjestimice na udare i olujna bura, koja će raspuhati niski oblačni sloj. U unutrašnjosti će promjena vremena biti vidljivija i po naoblaci i po padu temperature. Naime, ponovno ćemo imati prosječne vrijednosti za kraj veljače. Do tada razmjerno toplo, iako uz mjestimice u nizinama dugotrajniju maglu ili niske oblake, posebice u petak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.