Otvoreno o izborima u Rijeci

Zaiskrilo između Miletića i Katarine Peović: ‘Ekskluzivno ću reći, znam tko je napravio stranicu s tvojim videima’

P. N.

"Ateiste prozivati psima koji jedu vlastitu bljuvotinu, biti seksist prema ženama, nazivati lezbicama homoseksualne osobe je uistinu netolerantno i homofobno. To uopće nije montirano", dodala je PeovićNajneizvjesniji lokalni izbori u Rijeci u zadnja dva desetljeća bili su tema emisije Otvoreno HTV-a. Započelo je istupom SDP-ovog kandidata Marka Filipovića, koji kaže da nije istina da Rijeka ima najskuplje grijanje u državi.


“Za razliku od Zagrepčana kojima je isporučitelj toplinske energije HEP, koji iz cijene struje pokriva gubitak toplane u Zagrebu, to u Rijeci nije moguće. Tržište plina je tržišna djelatnost i cijenu plina ne određuje samo distributer, u ovome slučaju tvrtka u većinskom vlasništvu Rijeke, Energo, već to čini Hrvatska regulatorna agencija. Na temelju toga se određuje cijena plina, kazao je Filipović, dodajući da sve zgrade imaju pravo odabrati distributera, a “one koje su odabrale Energo, učinile su dobro, jer je ta cijena sada nešto niža nego kod drugih distributera”.


HDZ-ov Josip Ostrogović (HDZ) tvrdi kako Autobusni kolodvor u Rijeci izgleda tužno, iako je u njegoa dosad uloženo preko 50 milijuna kuna.


Autobusni kolodvor
“Od toga čak 13 milijuna kuna išlo je na projektnu dokumentaciju. Prije 10 mjeseci ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je vlastima u Rijeci da pripreme dokumentaciju i da je ministarstvo spremno uložiti u kolodvor 100 postotni iznos, odnosno 85% preko EU fondova, a 15% će ministarstvo. Kaže da se u 10 mjeseci ministarstvu nitko nije javio. Autobusni kolodvor stoji što dokazuje inertnost dosadašnje strukture koja vlada Rijekom”, ustvrdio je, na što mu je Filipović rekao kako je dosad uloženo 40 milijuna, od čega 30 milijuna u zemljište koje je kupljeno od Hrvatskih željeznica, a 12 milijuna za projektnu dokumentaciju.


“Kada uzmete u obzir da je procjena za izgradnju kolodvora negdje oko 50 milijuna eura, a to nije samo kolodvor nego cijeli kompleks, onda je to ulaganje u projektnu dokumentaciju negdje na razini 2-3 posto”, dodao je.


Marin Miletić (Most) podsjeća na izjavu Vojka Obersnela iz 2011. kada je kazao da se “”s izgradnjom Autobusnog kolodvora kreće od iduće godine”.


“Autobusni kolodvor je nama Riječanima kao neka nedosanjana žena o kojoj se stalno iznova priča. Ostrogović će se morati malo više potruditi jer preko Autobusnog kolodvora sigurno neće ostvariti neki značajniji rezultat u Rijeci. Nakon dubinske revizije, kada uđem u cijelu strukturu grada i kada sve to predstavim široj riječkoj javnosti, onda ćemo sve točno znati. Gdje struka kaže, ja ću tu kolodvor i napraviti, za razliku od drugih kolega”, kazao je i dodao da ne postoji nikakva škola za gradonačelnika, jer bi je on već završio.


Zvijezda


“Neću biti sigurno gradonačelnik koji će mijenjati žarulje po Korzu ili koji će odlučivati koliko će biti dugačka staza za plivanje. Moj je posao kao gradonačelnika da osiguram da sve bude pošteno i transparentno do kraja, odnosno stvoriti atmosferu da sve procvjeta”, rekao je Miletić.


Davor Štimac (nezavisni) tvrdi da Rijeka ima veliku perspektivu, ali i problem jer nije vođena na pravi način. Odgovarajući na pitanje koje su njegove reference za vođenje grada Rijeke, budući da je on gastroenterolog, rekao je da bi referenca trebala biti to – jeste li vodili neki veliki sustav i znate li ga voditi. Kaže da je on zadnjih pet godina vodio sustav koji je i veći od sustava grada, a ima i podjednak budžet.


Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da je “Zvijezda” Nemanje Cvijanovića, kandidata za dogradonačelnika u Rijeci, simbol koji je označio kampanju Radničke fronte.


“Svi kandidati obećavaju iste stvari. Svi su bolji, pametniji, manje korumpirani, imaju bolje projekte i ideje. Toga ćemo se još naslušati. Ali nitko ne spominje korjenite promjene. Kada pitate za Autobusni kolodvor, projekte u Rijeci, skupi Energo, nitko nije spreman niti misli da treba mijenjati smjer u kojem ide grad. Radnička fronta je 2015. godine protiv skupog Energa organizirala jedan od najvećih prosvjeda u novijoj povijesti Rijeke i cijena grijanja je snižena za 30%. Privatizacija komunalnih, javnih usluga prije par godina navodila se kao nešto što je jako dobra praksa, koja snižava cijenu, koja racionalizira poslovanje i koja daje kvalitetne komunalne usluge. Danas imamo ljevicu koja stoji s tom zvijezdom na tom neboderu i kaže – to je problem. Mi trebamo u svoje ruke uzeti komunalne usluge, imati grad koji mijenja privrednu strukturu koji se temelji na velikim privrednim subjektima”, kaže Peović.


Potencijal u ljudima


Nikola Ivaniš (PGS) misli da Rijeka mora bolje nego unazad 20 godina iskoristiti svoje prednosti.


“Rijeka ima velike potencijale u ljudima, obrazovanju i znanosti te mora načiniti kvalitetnije programe razvoja za iduće razdoblje. Ovo je prijelazni mandat, jer nakon Linića i Obersnela, dolazi vrijeme kada se treba pripremiti za promjenu načina upravljanja gradom. Jasno je da na prijašnjim karakteristikama grada treba graditi Rijeku budućnosti. Reindustrijalizacija Rijeke neće biti reindustrijalizacija sa starim industrijama, već s novim, farmaceutikom, biotehnologijom i drugima. Rijeka mora postati grad koji će biti najjači u Hrvatskoj. Rijeka u 3-5 godina mora stići Kopar i vratiti se na poziciju prve luke Jadrana”, ustvrdio je Štimac, dodajući da projekt Autobusnog kolodvora 10 godina nije našao investitora jer je preprogramiran.


Odgovarajući na upit Štimca, da kaže što je Rijeka do sada napravila, Filipović je kao zamjenik gradonačelnika Rijeke kazao da je tu sportski investicijski ciklus u okviru kojega su izgrađene nove dvorane u gradu, a najveća investicija bila je u kulturi – Palača šećerane, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a nekidan je otvorena Dječja kuća, uređuje se prostor na Potoku, piše HRT.


Ostrogović je spomenuo luku nautičkog turizma Porto Baroš, koja je dobila najvjerojatnije potencijalnog koncesionara i da bi s 500 vezova mogla postati najveća marina na Jadranu. Automobile bi s rive maknuo iza Exportdrva i tamo bi se raspisala koncesija za parkiralište, a riva bi se otvorila za ljude i imala bi urbane sadržaje i zelene površine. Bilo je riječi i o Zagrebačkoj obali i Praškom pristaništu. Kazao je da su to projekti Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem, ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem i Lučke Uprave Rijeka. Rekao je i da su u Rijeci u protekloj godini najveće investicije bile stog sijena na korzu, petokraka, brod Galeb te da građani Rijeke od toga neće imati većeg prosperiteta.


Pjesma Vinka Coce


Peović je uzvratila da HDZ priča da će se luka Rijeka obnoviti u trenutku kada je potpuno nejasno zašto je ministarstvo tako naprasno poništilo natječaj.


Miletića je voditelj Mislav Togonal upitao bi li volio u Rijeci na radiju čuti pjesmu “Kada umren umotan u bilo” Vinka Coce, oko čega se zadnjih dana digla velika bura, odvratio je da kao navijač Rijeke i Riječanin to ne bi volio, ali da se on kandidira za gradonačelnika, a ne urednika neke radio postaje. Upitan je i za prijetnje dizanjem u zrak Radija Rijeka.


“Svatko iole razborit u ovoj zemlji treba osuditi svako nasilje”. Mi bismo trebali graditi društvo tolerancije i snošljivosti prema onima koji misle suprotno od nas, a s druge strane, volio bih da se u Splitu i Zagrebu pušta himna Rijeke, kazao je.


Filipović je po ovoj temi rekao da su u slobodnoj zemlji sve pjesme i pisme dobrodošle. Smatra da bi isto tako bilo dobrodošlo da tolerancija i snošljivost budu u cijeloj zemlji.


Citiranje Biblije


Katarina Peović Miletiću je poručila da ono što govori u svojim videima nije tolerancija.


“Ja sam vam hit već mjesec i pol. Ne znam koji političar ima dva, dva i pol milijuna prirodnog, organic reacha na Facebooku. Htio bih ovom prilikom čestitati ekipi koja se potrudila, koja je napravila montažu videa. Ja se inače bavim time nekoliko godina, znam što znači jedan dobar video smontirati u Da Vinciju. Za tri minute vam trebaju tri, do četiri sata ako znate što radite”, rekao je Miletić i komentirao svoju tvrdnju da može sam pobijediti pet žena u košarci. Na to, je podsjetimo, dobio odgovor iz ženske košarkaške reprezentacije i poziv na “hakl”.


“Miju sam zvao odmah drugi dan i pitao je li pogledala video, rekla je da nije. Predložio sam humanitarnu utakmicu, ali cure su se povukle. Nadam se da će doći i da će me prelomiti na tom haklu”, rekao je Miletić.


Peović mu je rekla da ovo što govori nije tolerancija, nego netolerancija.


“Poruke koje si spomenuo i o kojima govoriš, ja ću ovdje ekskluzivno reći – znam tko je napravio tu stranicu. Riječ je o volonterki koja apsolutno nije potrošila nikakav novac da bi to napravila. Taj posao su trebali napraviti istraživački novinari. Sve je na internetu. Reći da oni koji su se odrekli vjere nazvati psima koji jedu svoju bljuvotinu, oni koji su homofobni i oni koji su seksisti, ne bi trebali dobivati mjesto u javnom prostoru”, izjavila je Peović, a Miletić odvratio da kao kršćanin i katolički teolog imam pravo citirati Bibliju u hrvatskom društvu. Katarinu Peović optužio je za totalitarizam i ekstremizam.


“Ateiste prozivati psima koji jedu vlastitu bljuvotinu, biti seksist prema ženama, nazivati lezbicama homoseksualne osobe i prijetiti im da nemaju pravo na kulturalni studij u Rijeci na kojem predajem je uistinu netolerantno i homofobno. To uopće nije montirano”, dodala je Peović.


Završne riječi


Nikola Ivaniš Ostrogoviću je spočitnuo da kampanju temelji na Vladinim programima za Rijeku, a Štimcu da pokazuje elementarno nepoznavanje politike. Ostrogović je odgovorio Ivanišu i izrazio nezadovoljstvo što još nije mogao pričati o svojim programima. Štimac naglašava da iz Rijeke mnogi odlaze i da joj je nužna promjena. Filipović je dometnuo da danas u Rijeci radi 61.000 ljudi. Potom je na kraju emisije Peović rekla da bez koncentracije na velike privredne subjekte poput 3. Maja, luke Rijeka ne možemo imati privredni rast koji osigurava visoki komunalni i osobni standard te da nitko neće donijeti promjene, već mi sami. Ostrogović kaže da ima konkretni program za razliku od svih drugih kandidata, a koji je konkretan i ostvariv te kojega će provesti kada bude gradonačelnik. Miletić tvrdi da nitko nema pravo polijepiti stranačke boje na grad. Rijeka će biti šarena, otvorena za svakog čovjeka, postat će grad mladih, modernih tehnologija, poduzetnika i sporta, kazao je, piše HRT.