Zeleni prolaz

Zagrebački školarci oslikali pothodnik i instalirali kanalice za bicikliste da ne moraju nositi bicikl

Bojana Guberac

Foto: Zelena akcija

Foto: Zelena akcija

Zelena akcija je u sklopu projekta "Zeleni prolaz" u subotu educirala učenike dvaju osnovnih škola o održivom življenju i biciklizmu te zajedno s njima i partnerima, ˝Graffiti na gradele˝ i Sindikatom biciklista, umjetnički uredila prolaz koji povezuje dvije škole na Maksimiru te instalirala kanalicu koja pomaže biciklistima u guranju bicikala po stepenicama.Zelena akcija je u sklopu projekta “Zeleni prolaz” u subotu educirala učenike dvaju osnovnih škola o održivom življenju i biciklizmu te zajedno s njima i partnerima, ˝Graffiti na gradele˝ i Sindikatom biciklista, umjetnički uredila prolaz koji povezuje dvije škole na Maksimiru te instalirala kanalicu koja pomaže biciklistima u guranju bicikala po stepenicama.


Zelena akcija, Graffiti na gradele i Sindikat biciklista zajedno su organizirali projekt “Zeleni prolaz – aktivni mladi u oblikovanju održivog grada” zajedno s dvije zagrebačke osnovne škole na Maksimiru – OŠ A. G. Matoš i OŠ Dobriše Cesarića. Cilj projekta je bio učenicima škola približiti ideje održivog života u gradu te biciklizma, ali i brige za zajednicu i urbanu okolinu.

Inicijativom se učenike potaknulo na akciju umjetničkog oslikavanja pothodnika na Branimirovoj ulici ispod željezničke stanice Maksimir, koji je između dvije škole i tako ih povezuje.


Osim oslikavanja, djeca su poslušala edukativna predavanja o graffiti kulturi te o sigurnosti u prometu i biciklu kao održivom prijevoznom sredstvu.


Umjetničkim uređenjem s učenicima, njihovim profesoricama i aktivistima i aktivistkinjama Zelene akcije te uz podršku grafitera Mane Mei i Chez, pokazalo se učenicima da se sterilna urbana okolina itekako može oživiti umjetničkim radom.


Pothodnik je oslikavalo dvadesetak učenika i učenica. ˝Djeca su bila oduševljena. Sviđalo im se na takav način kreativno izražavati˝, rekla je Dora Sivka, koordinatorica aktivističke grupe Zelena akcija.Uz umjetničko uređivanje prolaza, na stepenice u prolazu instalirale su se kanalice koje biciklistima omogućavaju da bicikl guraju po stepenicama, umjesto da ga nose. Sam pothodnik koji povezuje dva kvarta frekventan je poprište starijih i mlađih biciklista.Zelenoj akciji je ovakva vrsta suradnje prva, ali u planu su im novi projekti.

Projekt je izveden uz financijsku potporu Ureda za sport i mlade Grada Zagreba.