Zimski uvjeti

Zagrebački HGSS imao jučer čak pet spašavanja unesrećenih osoba

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto HGSS

Ilustracija / Foto HGSSDežurna ekipa HGSS Stanice Zagreb uz pomoć gorskih spašavatelja koji su se zatekli na lokaciji jučer je imala čak pet akcija spašavanja na vršnoj zoni Medvednice. Akcije su se odvijale u zimskim uvjetima s puno snijega i leda te na niskim temperaturama.


Kako su priopćili na svojim službenim stranicama, prva dojava stigla je o ženskoj osobi koja je na Činovničkoj livadi zadobila teške ozljede leđa nakon što su se u nju zabile sanjke. Do nje je odmah dopremljena akija za transport po snijegu te je pregledana i imobilizirana u vakuum madracu.


Za vrijeme čekanja na dolazak vozila hitne pomoći iz Zagreba, do spašavatelja stiže dojava o novoj nesreći gdje je, pri udarcu u kamen na sanjkanju, muška osoba zadobila otvorenu ranu i veliku posjekotinu na glavi.
Vrlo kratko nakon ovoga dolaze dvije nove akcije – ženska osoba sa bolovima u predjelu abdomena i nesvjesticom nakon povrede na sanjkanju. Zbrinuta je u HGSS prihvatnom centru na vrhu Sljemena te je uz davanje čistog kisika dočekala novi dolazak hitne pomoći.


U isto vrijeme druga ženska osoba sa osjećajem slabosti, u pratnji supruga i malodobne djece, odvraćena je od samostalnog spuštanja niz planinu. Nakon utopljavanja upućena je na silazak motornim vozilom.


Na kraju dana još se desilo iščašenje ramena snowboardera. Nakon imobilizacije i ovaj posjetitelj Sljemena dobio je uslugu prijevoza vozilom hitne medicinske pomoći do bolnice.


Iz HGSS-a, s obzirom na izuzetno velik broje posjetitelja vršne zone Medvednice, mole sve posjetitelje da pokažu povećan oprez -da se sanjkaju tamo gdje je sanjkanje moguće, uvijek kontroliraju svoju brzinu, NIKAD se ne dovedu u situaciju da ispuste sanjke niz padinu i drže se svih mjera za sigurnost u planini u zimskim uvjetima.


Također u nedjelju, Stanici Varaždin je preko centra 112 stigla dojava o ozljedi planinara na stazi Mrzljak na Ivanščici. Tim spašavatelja ubrzo je stigao mjesta nesreće te zbrinuo i utoplio unesrećenog. Transport je izvršen UT nosiljkom do najbliže prometnice, gdje je predan hitnoj pomoći.


Ubrzo po završetku akcije stigla je nova dojava o ozlijeđenom sanjkašu na izletištu Jarki u Prigorcu. Prisutni izletnici su utoplili unesrećenog i dostupnim sredstvima krenuli s transportom, koji je nastavljen nakon dolaska spašavatelja. Unesrećenog se dodatno utoplilo i predan je hitnoj pomoći.