Naređenje Državne komisije

Zagreb se vraća na Bandićeve postavke: Tomašević prisiljen vratiti Pripuza u igru

Tihana Tomičić

Petar Pripuz / Foto : SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Petar Pripuz / Foto : SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Komisija je zaključila da Tomašević ne smije poništiti Bandićev natječaj iako postoji jeftiniji način zbrinjavanja otpadaZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević suočio se s najvećim mogućim problemom u želji da riješi problem zbrinjavanja otpada – iako je ranije bio poništio postojeće natječaje s »problematičnim« privatnim tvrtkama, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave dala je uputu po kojoj Grad Zagreb mora platiti 20.000 kuna sudskih troškova i ipak donijeti odluku o odabiru ponuditelja za natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada.Naime, na poništeni natječaj javne nabave, koji je Tomašević obustavio u kolovozu ove godine, uz najavu da će Grad glomazni otpad rješavati drobilicama, žalila se Reoma Grupa koja je na tom natječaju imala najnižu ponudu – oko 90 milijuna kuna. Ta je tvrtka u zajednici ponuditelja s tvrtkom Ce-za-r, dijelom C.I.O.S Grupe Petra Pripuza, koja je dosad radila na zbrinjavanju glomaznog otpada u Gradu. Kako stoji u tekstu rješenja Državne komisije, Reoma Grupa osporava zakonitost odluke o poništenju, odnosno traži da se Tomaševićevo poništenje natječaja – poništi, da im Grad plati troškove žalbenog postupka u iznosu od 20.000 kuna i da Tomašević izabere jednu od tvrtki koja će taj posao obavljati.Radilo se o natječaju za zbrinjavanje glomaznog otpada na period od dvije godine koji je raspisan u prosincu prošle godine. U siječnju su došle dvije ponude, jedna Pripuzove tvrtke Ce-za-r od 125 milijuna kuna, a druga Reoma grupe od 89 milijuna kuna. Odluke o odabiru nisu donesene do lipnja, kada je Tomašević preuzeo funkciju gradonačelnika te je on natječaj poništio. Rekao je tada da su se pojavile »nove okolnosti« da Grad ima plato za razvrstavanja otpada i radnu snagu, i da će to raditi sami nabavom dviju drobilica. Međutim, prema žalbi Reoma Grupe, Tomašević nije imao opravdan razlog za poništenje natječaja jer su te »nove okolnosti«, argument kojim je Tomašević opravdavao svoju odluku, bile poznate i prije pokretanja postupka javne nabave.
Prema stavu Državne komisije, činjenica da Grad ima plato za razvrstavanje glomaznog otpada, angažirane radnike Čistoće na tom razdvajanju, a paralelno s time i plan nabave drobilica, bilo je poznato i prije raspisivanja natječaja javne nabave – taj natječaj je bio raspisan još u prosincu prošle godine, stoga je to »stari« podatak. Odnosno – okolnosti nisu bile promijenjene, tvrde.
Tako u zaključku Državne komisije stoji: Budući da je bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću bilo poznato da Grad može, kako piše, »glomazni otpad zbrinjavati jeftinije, učinkovitije i održivije samostalno«, a ipak je raspisao natječaj da to obavlja privatna tvrtka – gradonačelnik Tomislav Tomašević sada taj natječaj ne smije poništiti. Državna komisija, čini se, u obzir ne uzima to da je došlo do promjene vlasti u Gradu Zagrebu, nego to da je administracija Grada Zagreba kontinuirana stvar. Dakle, prema ovom rješenju Državne komisije, Tomaševića se sada vraća u postupak odabira ponuditelja, što znači da mora izabrati jednu od tvrtki ponuditelja. Najpovoljniju ponudu ima tvrtka Reoma Grupa, koja je ujedno i žalitelj.
To znači da se nova zagrebačka gradska uprava mora vratiti na »temeljne postavke« i krenuti otpočetka. Pritom za vratom ima i oporbu iz HDZ-a koji od Tomaševića traži da pod hitno Gradskoj skupštini predoči dugoročni plan gospodarenja otpadom, jer tvrde da nema rješenje za situaciju u kojoj ima naslijeđene ugovore s privatnim tvrtkama koje su ili Pripuzove ili s njim povezane, a nema mogućnosti raskidati ih bez penala.