Podrthavanje

Zagreb noćas zatresao još jedan manji potres

Hina

Foto iStock

Foto iStockVrlo slab potres, 1.7 prema Richteru, osjetio se kasno sinoć u Zagrebu, a to je jedan u nizu nakon dva razorna koji su 22. ožujka pogodili Zagreb i okolicu.


U 23 sata i 11 minuta seizmografi su zabilježili vrlo slab potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 1.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba RH.


Zagrebačko područje su u nedjelju, 22. ožujka zatresla dva snažna potresa magnituda 5.5 i 5.0 po Richteru, a zatim više od 90 manjih. Jedna osoba je umrla, dvadesetak ih je ozlijeđeno, a više stotina prisiljeno je pronaći alternativni smještaj. Osim stambenih objekata oštećeni su sakralni objekti, bolnice, kazališta, muzeji, obrazovne ustanove te zgrade javnih institucija.
Prema posljednjim informacijama, oštećeno je više od 26 tisuća građevina, među kojima je i neuporabljivo 1.900, no za svakog stanovnika osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihova doma.


Prirodna nepogoda uzrokovana potresom proglašena je na području Grada Zagreba, ali i na području šest općina te tri grada u Zagrebačkoj županiji.


Nakon potresa u Zagrebu, 27. ožujka zabilježen je slab potres na zadarskom, a 29. ožujka i na dubrovačkom području.


Na području Hrvatske, seizmolozi godišnje zabilježe više od 10.000 potresa.