Istraživanje NOVA TV

Zagreb nakon Milana Bandića: Da se danas održavaju izbori, Tomislav Tomašević bi bio gradonačelnik glavnog grada Hrvatske

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Pravo iznenađenje je Vesna Škare Ožbolt, koja prema ovom istraživanju dobiva 9,6 posto podrške. Kandidat MOSTA Zvonimir Troskot mogao bi računati na 6,5 posto. Miroslav Škoro jučer je objavio da ide u utrku, ali trenutačno ima 6,3 posto podrške.Da se danas održavaju izbori u Zagrebu, najveći broj glasova, 38 posto, dobio bi Tomislav Tomašević iz stranke “Možemo”. Tako govore rezultati istraživanja provedenog Dnevnik Nova TV. Nakon Tomaševića, najveći broj ispitanih građana, njih 15,8 posto podržava SDP-ovog kandidata Joška Klisovića, dok HDZ-ovog kandidata Davora Filuipovića trenutno podržava 11,7 posto ispitanih. Analiza rezultata pokazala je da Tomislav Tomašević ima veliku potporu među mlađima i visokoobrazovanima, a kandidati HDZ-a i SDP-a mogu računati na veću potporu među biračima starije životne dobi.


Pravo iznenađenje je Vesna Škare Ožbolt, koja prema ovom istraživanju dobiva 9,6 posto podrške. Kandidat MOSTA Zvonimir Troskot mogao bi računati na 6,5 posto. Miroslav Škoro jučer je objavio da ide u utrku, ali trenutačno ima 6,3 posto podrške.


Zanimljivo, među biračima stranke Milana Bandića, iako ne znaju tko će biti kandidat stranke preminulog gradonačelnika, njih 4,9 posto svoj glas bi dalo toj osobi. Davor Nađi iz stranke FOKUS može računati na potporu od 1,2 posto birača, a tu je i nezavisna kandidatkinja Marina Pavković s potporom od 0,9 posto. Otto Barić trenutačno također ima 0,9 posto. Mirando Mrsić iz Demokrata može računati na potporu od 0,4 posto, a gradski vijećnik Renato Petek 0,3 posto. Kandidat HNS-a ne dobiva niti promil glasova. Da će glasovati za nekoga drugog, poručilo je 0,4 posto birača, a neodlučnih je 3,1 posto.


Tomašević uvjerljivo pobjeđuje u drugom krugu
Tomašević bi u sudaru na ljevici, u eventualnom drugom krugu izpora, dobio 53,5 posto u odnosu na Klisovića, koji može računati na 22,5 posto podrške u tom slučaju. Tu je zanimljivo da većina birača HDZ-a, Miroslava Škore i Bandićeve stranke ne bi izašla na izbore. Oko 24 posto birača ne zna ili ne bi izašlo na izbore.


Tomašević uvjerljivo pobjeđuje i kandidata HDZ-a, Davora Filipovića. Lider zeleno-lijeve koalicije dobio bi 64,2 posto u odnosu na Filipovića koji bi dobio 24,2 posto. Očekivano, od ljevice do centra većina glasača ide Tomaševiću, a većina birača stranke Milana Bandića kandidatu HDZ-a. Tu 11,6 posto birača ili ne zna ili ne bi izašlo na izbore.


Što je s biračima HDZ-a i SDP-a?


HDZ-ovi birači vjerni su svom kandidatu, ali zanimljivo njih 23 posto glas bi dalo Vesni Škare Ožbolt. Kod SDP-a biračko tijelo se podijelilo – za Klisovića 45 posto, za Tomaševića 43 posto.


Za koga će Bandićevi birači?


Od 100 birača stranke Milana Bandića, njih 24 odlazi HDZ-u, 16 Vesni Škare Ožbolt, ali isto tako jednak broj ostaje vjeran toj stranci. Miroslav Škoro dobio bi 11 birača stranke bivšeg gradonačelnika. I Klisović i Tomašević mogu računati na 9 birača koji su do jučer glasovali za Bandićevu stranku. Zvonimiru Troskotu pripalo bi 6 birača. Ostalih 9 ne zna ili će otići nekoj drugoj stranci.


Većina u Gradskoj skupštini


U zagrebačkoj Skupštini prva lista bila bi MOŽEMO s potporom od 36,2 posto. Slijedi HDZ s potporom od 14,7 posto te SDP 13,8 posto. Bandićeva stranka mogla bi dobiti 7,6 posto, a izborni prag bi prošla i lista Vesne Škare Ožbolt sa 7,3 posto. Tu su još Domovinski pokret s potporom od 6,4 posto te MOST s 5,9 posto podrške. Ostale stranke dobivaju zajedno 2,9 posto, a neodlučnih je 5 posto.