ZAŠTITNA OPREMA

Zagreb i Split pokreću proizvodnju maski, hoće li to biti dovoljno?

Portal Novilist.hr

Foto/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Imamo naručenih preko stotinjak tisuća. Mogu se nabaviti u gradskim ljekarnima i u prostorima Uriha. Cijena je pristupačna"ZAGREB – “Producirat ćemo oko 50 tisuća razlitčih pakiranja dezinficijensa. Za sve će biti dovoljno. Gradska ljekarna svima pruža redovnu opskrbu lijekovima.”, rekao je šef Gradskih ljekarni na konferenciji Grada Zagreba na kojoj su bili uz gradonačelnika Bandića i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama – Stožer civilne zaštite, Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, predstavnici Gradskih ljekarni, predstavnici URIHO-a, predstavnici NZZJZ-a dr. Andrija Štampar. Govorili su  o postupcima i mjerama koje poduzima Zagreb vezano uz koronavirus, javlja index.hr.


“Svi naši kapaciteti rade maske”, rekao je prvi čovjek URIHA. “Od idućeg tjedna radit ćemo ih preko 10 tisuća dnevno.


Imamo naručenih preko stotinjak tisuća. Mogu se nabaviti u gradskim ljekarnima i u prostorima Uriha. Cijena je pristupačna”, dodao je.
“Od ponedjeljka neće raditi ni dječji vrtići Grada Zagreba, i u školama i vrtićima će zaposlenici biti na svojim radnim mjestima. Oni roditelji koji nemaju gdje sa djecom mogu ih dovesti”, rekao je Lovrić.


“Sva javna prijevozna sredstva dezinficiraju se triput dnevno”, rekla je Mirka Jozić.


“12 epidemiologa ima pod nadzorom oko 1700 ljudi, dakle onih koji su potencijalni izvori zaraze. Zakrčeni su nam telefoni i uvodimo nove linije. Od ponedjeljka Nastavni zavod kreće u testiranje koronavirusa. Nabavili smo zasad tisuću testova. Postavit ćemo dva kontejnera ispred zavoda i vršiti testiranja”.


“Građani ne kupujte, ne stvarajte rezerzve, dućani će biti opskrbljeni. Imamo opreme. Radimo maksimalno i na najbolji mogući način. Radit ćemo od nula do 24, možete nam se obratiti kad god”, rekao je Kalinić.


“Želimo uputiti vrlo jasnu poruku, svima koji su zaraženi i koji se odgovorno pridržavaju uputa, da nisu sami i da ćemo pomoći njima i njihovim obiteljima”, rekla je zamjenica gradonačelnika.


“Želim ozdravljenje onima koji su zaraženi. Želim da ozdravi naša zamjenica Vera Majić i naša pročelnica koje nisu s nama. Nemaju koronu, ali im želim zahvaliti. Pozivam naše građane na odgovornost”, rekao je Bandić. “Želim da budemo razboriti, hladne glave i bez panika. Opasno je podcijeniti epidemiju, ali još je opasnije širiti paniku”, dodao je. “Budimo solidarni u nesreći, pozivam sugrađane, pogotovo penzionere da ne hrle u šoping. Pozivam institucije da kontroliraju cijene svega”, rekao je Bandić.