Pravda za djevojčice

Zadarski HDZ-ovci izbacili skup o nasilju nad ženama iz Sabora. Žene im odgovorile na najbolji način

Andrej Petrak

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Konferencija će ipak biti održana u srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu, zahvaljujući angažmanu niza ženskih organizacija koje su tako zapravo izravno pomogle nezainteresiramnoj Vladi da pokuša prevenirati slučajeve poput onog u ZadruHrvatska javnost snažno se posljednjih dana senzibilizirala po pitanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Užasna priča iz Zadra, o tinejdžerici koja je prijavila kako je punih godinu dana trpjela grupno silovanje i maltretiranje petorice divljaka, koje je sud najprije pustio na slobodu, izvela je na ulice tisuće građana diljem zemlje.


Građani su se na prosvjedima Pravda za djevojčice okupili u velikom broju kako bi iskazali solidarnost s djevojčicom iz okolice Zadra, žrtvom strašnog seksualnog nasilja i poručili joj da nije sama. Reklo bi se da bi po tom pitanju posebno sada trebali biti senziblizirani Zadrani, no čini se da to nije tako, barem kad su u pitanju tamošnji HDZ-ovci.


Blokada HDZ-ovaca


Upravo su HDZ-ovci iz Zadra, saborski zastupnici ove stranke, prednjačili po otporu prema tome da se u Saboru ne održi stručni skup o sprječavanju nasilja nad ženama. Niz inozemnih i domaćih stručnjaka trebao je dati preporuke Vladi kojim bi se počeo sustavno rješavati ovaj problem, no zadarski HDZ-ovci i zastupnice Bandićeve stranke zajednički su na Odboru za ravnopravnost spolova blokirali održavanje ove konferencije.
O čemu se tu zapravo radi? Riječ je o stručnoj konferenciji o zaštiti sigurnosti zdravlja i prava djevojčica i žena na čijoj se organizaciji mjesecima radilo i u suradnji sa saborskim Odborom za ravnopravnost spolova. Cilj joj je prezentirati primjere dobre stručne prakse u javnim politikama za ono što se naziva „Održivim ciljem br. 5” politika održivog razvoja, a zapravo znači osnaživanje žena i djevojčica.


– Ciljevi održivog razvoja nikad nisu bili i nisu danas pitanje ideologije, nego predstavljaju globalni konsenzus i agendu za održivi razvoj koji je hrvatska Vlada prihvatila i na koji se konstantno u svojoj domaćoj i vanjskoj politici poziva.


Kao i mnogi ciljevi održivog razvoja, ova konferencija nije bila ideološka i nije zamišljena kao ideološka, nego je predstavljala razmjenu iskustva i znanja između stručnjaka i donositelja odluka, primjerice ljudi iz Svjetske zdravstvene organizacije, iz Europskog parlamenta, iz nacionalnih parlamenata niza europskih zemalja.


Drugim riječima u pitanju je bila izravna pomoć Vladi RH u rješavanju problema nasilja nad ženama poput silovanja, o kojima cijela nacija govori već tjednima, ali i o drugim problemima, objašnjava nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, jedan od inicijatora za održavanje ove konferencije u Saboru.


Bizarna odluka Odbora


No, Odbor za ravnopravnost spolova je u posve bizarnom raspletu glasovao protiv konferencije o ravnopravnosti spolova. Jednostavno, odlučili su izbaciti žene iz Sabora. Bojan Glavašević razloge za to vidi u političkom pritisku HDZ-ovih članica i članova Odbora za ravnopravnost spolova, ali i nesposobnosti i nezainteresiranosti članica i članova iz reda SDP-a i Bandićeve stranke.– Ovo je bila konferencija koja bi zapravo pomogla da svi budu pobjednici. Konferencija nije bila usmjerena kao kritika Vlade, već je trebala iznjedriti niz primjera dobre prakse, koje ćemo poslati premijeru Plenkoviću, a trebali bi pomoći da se slučajevi poput onog u Zadru više ne ponove. No, krenule su ucjene tko smije, tko ne smije doći. Kolegice i kolege iz HDZ-a koji su najviše bili protiv ove konferencije dolaze upravo iz Zadra, kaže Glavašević.


Nije mu jasno zašto su HDZ-ovci tako postupili po ovom pitanju.


– Mogu to pripisati nezainteresiranosti predsjednika Sabora, a onda su njegovi kolegice i kolege iz HDZ-a pod utjecajem ultrakonzervativnih i klerikalnih organizacija počeli donositi ideološku argumentaciju.


Moram reći da je jako žalosno da se apsolutno sve mora pretvoriti u ideološku i stranačku bitku, čak i kad je u pitanju stručna konferencija oko zajedničkog cilja.


Paralizirani Sabor i društvo


Pitanje ravnopravnosti spolova, reproduktivnog zdravlja i socijalne politike, osnaživanja žena i razvoj boljih politika koje mogu zaštititi od najgorih oblika nasilja i pružati jednake mogućnosti nisu i ne bi smjele biti ideološko pitanje. To bi trebao biti opći cilj svih nas u Saboru, neovisno o političkom predznaku.


Ovaj Sabor i ovo društvo paralizirani su od strane pojedinaca i radikalnih grupa koji sve žele pretvoriti u ideološko pitanje, dodaje.


Pojedini članovi odbora za ravnopravnost spolova nisu, ističe, željeli dozvoliti domaćim stručnjakinjama da sudjeluju na ovoj stručnoj konferenciji u hrvatskom Saboru.


– Smiješno je da su strani stručnjaci i stručnjakinje dobrodošle, a za naše domaće stručnjakinje da nema mjesta u Saboru.


Ako nam je cilj osnaživati žene, zašto onda ušutkavamo neke od najglasnijih borkinja za ženska prava, zašto oduzimamo glas ženama baš tamo gdje bi se on najglasnije trebao čuti, pita Glavašević.Jedna od žena koje su HDZ-ovci odlučili izbaciti iz Sabora je Rada Borić, koju Glavašević predstavlja kao ženu koju je prepoznao Forbes magazine kao jednu od najutjecajnijih stručnjakinja za ženska prava. Ona je, dodaje više puta prezentirala u Saboru na ove teme, ujedno je i stručnjakinja za Europski parlament za ženska prava i predsjednica jedine organizacije u Hrvatskoj koja pruža financijsku podršku žrtvama nasilje. Time zapravo radi onaj posao koji bi trebali raditi Vlada i ministarstvo obitelji.


Nije se svidjela nekom HDZ-ovcu


– Ona nije poželjna govornica u Saboru samo zato što se nekom HDZ-ovcu nije svidjela, kaže Glavašević.


Rada Borić potvrđuje da je ona jedna od žena koja je isključena iz sudjelovanja na ovoj konferenciji.


– Osim mene isključene su i kolegice Sanja Sarnavka, Sandra Benčić iz Zaklade Solidarna i Mirjana Kučer iz Udruge Domina u Splitu.


Ono što žalosti, a dodatno i zabrinjava jest da nema prostora za žene koje razumiju strukturalni problem institucionalnog nasilja u Hrvatskoj. Takva se vrsta nasilja ponovno događa i kad je nekome u interesu da se naši glasovi ne čuju.


Ono što zabrinjava dodatno jest da sam u Saboru osobno sudjelovala na niz različitih panela i konferencija, uključujući i one oko legalizacije prostitucije i boljeg položaja žena na tržištu rada, a moram reći da sam bila od iste ove Vlade pozvana i sudjelovala kad je bilo važno ratificirati Istanbulsku konvenciju.Sada kada bi bilo važno govoriti o provedbi, odnosno neprovedbi Istanbulske konvencije više se naši glasovi ne trebaju čuti. Zahvaljujući doista ultradesnim grupama koje su utjecale na to da se odluka da se izmjesti ova važna konferencija mogla dogoditi u Saboru.


Konferencija ipak u srijedu


Europska unija u preambuli navodi da nema demokracije bez žena, tako bih danas mogla reći da je Sabor dokinuo demokraciju, ističe Rada Borić.


No, konferencija će ipak biti održana, i to u srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu, zahvaljujući angažmanu niza ženskih organizacija koje su na taj način zapravo izravno pomogle nezainteresiramnoj Vladi da pokuša prevenirati slučajeve poput onog u Zadru kojima svjedočimo u zadnje vrijeme.


U suradnji s EPF-om (Europskim parlamentarnim forumom za seksualna i reproduktivna prava) Platformom za reproduktivna prava, Udrugom Pariter i udrugom U Dobroj Vjeri, Klub HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove Politike će, dakle, u srijedu, 30. listopada, od 9 do 17 sati, održati stručnu, međunarodnu konferenciju, s ciljem osnaživanja svih žena i djevojčica i borbe za ravnopravnost spolova.


Na konferenciji će, među ostalima, govoriti Neil Datta (Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava), Meltem Agduk (Populacijski fond UN-a), Rada Borić (1 billion rising), Sandra Benčić (pravnica i aktivistica za ženska prava), Daniela Drandić (Roda), Mirjana Kučer (Domine), Paula Zore (Platforma za reproduktivna prava), parlamentarni zastupnici iz nekoliko europskih zemalja, te mnoge druge stručnjakinje i stručnjaci.


Zaustavljanje svih oblika nasilja


Na panelima će se iznositi primjeri dobre prakse zaustavljanja svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u javnom i privatnom okruženju, govoriti o važnosti osiguravanja univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima.Govorit će se i o prepoznavanju i vrednovanju neplaćenog rada u kućanstvu pružanjem javnih usluga, infrastrukture i politike socijalne zaštite te promicanjem zajedničke odgovornosti unutar domaćinstva i obitelji, kao i o osnaživanju i uključivanju žena za donošenje odluka u političkom, ekonomskom i javnom životu. Prisutni će se pozabaviti i pitanjem osiguravanja univerzalnog pristupa kontracepciji i seksualnoj edukaciji.


Na svaku od ovih tema donijet će se preporuke politika za Hrvatsku i druge zemlje.


– Ako nismo dobrodošli u Saboru, jesmo u Novinarskom domu. Ženama se ne može zabraniti da govore, kaže Rada Borić.