Odgođeno

Zabrana rada trgovina nedjeljom: Nitko ne zna kad će novi zakon, trgovci pozivaju Vladu da pričeka s tom odlukom

Jagoda Marić

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Službeno još nitko ne govori o tome koji je novi rok za donošenje Zakona o trgovini i njegovu primjenuZAGREB – Da od 1. siječnja sljedeće godine neće biti primjene novih pravila u radu trgovina, koje znače zabranu rada nedjeljom, odnosno mogućnost da se radi samo 16 nedjelja, bilo je jasno nakon što je Ministarstvo gospodarstva u rujnu objavilo izvješće o javnoj raspravi o tom zakonu, a onda ga tjednima nije poslalo na Vladu. Tada je bilo očito da vremena za saborsku raspravu o zakonu u dva čitanja nema, ali zasad još nitko nije spreman govoriti o tome koji je novi rok za donošenje Zakona o trgovini i njegovu primjenu.


O tome jučer nisu željeli govoriti ni premijer Andrej Plenković, ni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji su boravili u Ukrajini, uz objašnjenje da će »o tome kad se vrate kući«. Konkretne odgovore na pitanja koji su novi rokovi u proceduri oko donošenja novog zakona, nije nam u svojim odgovorima dalo ni Ćorićevo ministarstvo koje kaže da se, nakon provedenog javnog savjetovanja, još uvijek razmatraju i analiziraju pristigli prijedlozi i primjedbe, te da su u tijeku konzultacije sa svim dionicima uključenima u ovaj proces.


Potrajat će


– Činjenica je da postupak malo dulje traje, no nužan je sveobuhvatan pristup kako bi se u postupak donošenja uputio prijedlog zakona koji će u najvećoj mogućoj mjeri adresirati zaštitu interesa radnika i poslodavaca, vodeći računa o ustavnim odredbama i dosadašnjim odlukama Ustavnog suda o sličnim zakonodavnim rješenjima, poručuju iz tog Ministarstva. Dakle, iz njihovog bi se odgovora moglo zaključiti da Vlada nije odustala od zakona koji je HDZ najavio kao svoj predizborni projekt još u parlamentarnim izborima 2016. godine, ali da je nejasno kad bi on mogao u proceduru, pa se tako ne zna ni od kad će trgovine biti zatvorene nedjeljom. Zakon se u Ministarstvu gospodarstva osmišljavao gotovo cijeli protekli mandat Vlade, ali bio je čak i u javnoj raspravi, ali nikada nije donesen. Onda je ponovo najavljen ove godine pred lokalne izbore i došao je do faze u kojoj bi vlada trebala izaći s nacrtom, ali za to će se očito još sačekati.
Novi rok nisu dobili ni u udrugama trgovaca koje su prije nekoliko tjedana iz Vlade obavijestili da se donošenje i primjena zakona odgađa i to nakon što su se sami raspitivali o tom zakonu kako bi se mogli pripremiti u slučaju da vrijede ranije najavljeni rokovi.


Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovine, ističe da su i oni dobili samo informaciju da se donošenje zakona odgađa, ali ne i na koji rok, te kaže da mu je teško procjenjivati je li Vlada uzela samo još malo vremena kako bi napravila bolji prijedlog ili će to razdoblje potrajati.


Apel Udruge trgovine


Trgovci o ovom pitanju nemaju jedinstven stav, neki su protiv bilo kakvih rasprava, dio njih podržava zatvaranje nedjeljom, a udruga kojoj je Evačić na čelu apelirala je na Vladu da zakon ne donosi dok traje oporavak gospodarstva, pa i trgovine, od pandemije.


– Brojke pokazuju rast u odnosu na prošlu godinu, ali to je rast na niskoj bazi, posebice je teško trgovcima koji prodaju neprehrambene proizvode, oni se nisu oporavili. Uz to, rast se uglavnom dogodi na obali zbog turizma, ali ne i na kontinentu, upozorava Evačić.


Na pitanje je li rast možda i posljedica povećanja cijena, a ne rasta obujma, odnosno prodane količine robe, Evačić govori da je sigurno na bolje statističke podatke utjecao rast cijena, te da se u prodanim količinama trgovina i nije toliko oporavila. Uz to, upozorava da još uvijek vlada neizvjesnost i da su ljudi oprezni kad je potrošnja u pitanju.


– Znam da je to dio njihovog političkog programa, odavno su to najavili, ali trgovci bi trebali na vrijeme znati kakva su nova pravila da se mogu pripremiti, a sada ne znaju je li to odgoda od nekoliko mjeseci ili možda i dulje, odnosno jesu li uvažili primjedbu da se s novim pravilima i ograničenjima pričeka do stvarnom oporavka i stabilizacije opskrbe i cijena, zaključuje Evačić.