Vremenska prognoza

Za vikend stižu osvježenje i kiša, najviše oborina bit će na Kvarneru: ‘Moguće su i jače nevere’

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nakon toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, u novom tjednu temperatura za mnoge mnogo ugodnijaSnažan toplinski val primiče se svojem kraju, a tijekom vikenda stižu osvježenje i mjestimice kiša, u nedjelju lokalno i izraženiji pljuskovi, osobito na zapadu, te pojačan vjetar. Nakon toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, u novom tjednu temperatura za mnoge mnogo ugodnija, pri čemu u kopnenom području u utorak i srijedu djelomice sunčano i uglavnom suho. I na Jadranu idući tjedan toplinski val prestaje. Iako vrućina u Dalmaciji ostaje, uz više oblaka i ondje može ponegdje pasti malo kiše, posebice u utorak te vjerojatno četvrtak. Dakako, glavnina kiše rezervirana je za sjeverni Jadran u ponedjeljak i osobito nedjelju, kad je velika vjerojatno i za jače nevere. A u nedjelju će i u Dalmaciji mnogima biti nepovoljno zbog juga.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.


U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, uz povremeno i umjerenu naoblaku te poslijepodne slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Nakon tople noći, dan će biti vruć s najvišom temperaturom između 34 °C u Podravini i 36 °C u Posavini. Velika opasnost od vrućine bit će i u dijelovima središnje Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U sjeverozapadnim predjelima pak oblačnije, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom, a prolazno će zapuhati sjeverni vjetar. Najviša temperatura od 30 °C u Međimurju do 36 °C u Banovini, a najniža oko 20 °C.


U subotu ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre između 15 i 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 20 do 25 °C. Danju pretežno sunčano, temperatura od 29 °C u gorju do 34 °C na obali, nerijetko i uz opasnost od djelovanja topline na zdravlje. Osvježenje se može naći u višem gorju te u moru. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. U Dalmaciji i dalje vrlo nepovoljno s obzirom na vrućinu, najviša temperatura od 33 °C na obali do 37 °C u unutrašnjosti. Uglavnom slab jugozapadni vjetar, na otvorenom moru jugoistočni, slabo će je ublažavati, ali zato je tu more temperature oko 25 °C.
Manje-više isto i na krajnjem jugu Hrvatske – obilje sunca, a vrućina najizraženija u zaobalju, pogotovo u dolini Neretve, gdje će živa u termometru rasti i do 37 °C u hladu. Na obali će opasnost od vrućine biti manja, a i kupanjem se može ublažiti.”


Neugodno vruće na srednjem i južnom Jadranu nastavlja se i u nedjelju, pogotovo jer će zapuhati umjereno i jako jugo te povisiti noćnu temperaturu i vlažnost zraka. Na sjevernom će Jadranu vrućina popustiti zbog oblaka i mjestimice pljuskova i grmljavine. Moguće je i nevrijeme, a jugo će okrenuti na jugozapadnjak. U novom tjednu vrućina popušta i na jugu. Pljuskova će u ponedjeljak još biti na sjeveru, a u utorak u Dalmaciji. Prolazno će puhati sjeverozapadnjak. U nedjelju na istoku unutrašnjosti još do 35 °C, a drugdje manje vruće i nestabilnije, uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak i okrenuti na sjeverozapadnjak, pa će biti i vjetrovito. Malo kiše na kopnu ponegdje još u ponedjeljak koji će biti i ugodniji i svježiji, a u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.