Fond za zaštitu okoliša

Za sufinanciranje nabave eko vozila prijavilo se 2.400 ljudi: Kreće sufinanciranje gradnje punionica

Hina

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Tvrtke, obrtnici, jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije (izuzev udruga i zadruga) moći će za projekte postavljanja punionica dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno do 200.000 kuna.ZAGREB – Nakon što je početkom mjeseca objavio javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila, na koji je stiglo više od 2400 prijava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u srijedu, 8. svibnja, objaviti javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica vrijedan 5,8 milijuna kuna, doznaje se u četvrtak od direktora Fonda Dubravka Ponoša.


Ponoš kaže kako je sufinanciranje punionica za električna vozila prirodan slijed akcija nakon što su lani s 25 milijuna kuna potaknuli kupnju oko 900 električnih vozila na hrvatskim cestama.


“Preduvjet za masovnije korištenje energetski učinkovitijih i ekološki prihvatljivijih vozila je postojanje odgovarajuće infrastrukture, stoga je logično da i jedno i drugo gradimo usporedno. Kao turistička zemlja u koju će se sve više dolaziti s električnim vozilima, važno je da broj od trenutno dvjestotinjak punionica bude značajno veći”, izjavio je Ponoš Hini.
Tvrtke, obrtnici, jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije (izuzev udruga i zadruga) moći će za projekte postavljanja punionica dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno do 200.000 kuna.


Prihvatljive su punionice minimalne ukupne snage 50kW DC ili 22kW AC, a tehnički koncept nije strogo reguliran pozivom, već je otvoren za raznovrsna rješenja glede naponskih sustava, snage, brzine punjenja te lokacije punionica i područja prometnih pravaca.


Preduvjeti sufinanciranja su dostava glavnog projekta i pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući dokument kojim se potvrđuje da dozvola nije potrebna. Uz prijavni obrazac je, ovisno o vrsti prijavitelja, potrebno dostaviti i svu ostalu odgovarajuću dokumentaciju.


“Sredstva će se dodjeljivati redoslijedom zaprimanja do kraja godine ili trenutka iskorištenja planiranih sredstava, stoga pozivamo sve zainteresirane da što prije pripreme projektne prijedloge”, naglasio je Ponoš dodavši kako nije moguće retroaktivno sufinanciranje za punionice izgrađene prije 8. svibnja ove godine.


Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 12 mjeseci za realizaciju planiranih projekata.


“U bliskoj budućnosti punionice će biti sastavni dio građevinskih projekata i imat će ih svaka nova zgrada, a do tad je na nama da postojeći sustav što bolje prilagodimo, kako bi tranzicija bila što brža i učinkovitija”, poručio je Ponoš.