ODRŽIVI RAZVOJ

Za projekte jadransko-jonske inicijative 12 milijuna eura

Dražen KatalinićU Zagrebu je održana konferencija vezana za Strategiju Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) koju je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u fokusu su bili izazovi prekogranične suradnje, posebno u pitanjima zaštite Jadrana, sustava obrane od poplava i požara te održivi razvoj cijele regije.


Za pripremu strateških projekata jadransko-jonske inicijative članicama je osigurano 12 milijuna eura, a prema riječima ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, radi se o projektima poput suradnje Hrvatske i Slovenije u rješavanju sustava poplava, suradnji u zdravstvu istarske bolnice i one u Izoli kao i do međugraničnih projekata sa Srbijom, koje sada razvijamo za Spačvanske šume.


Vodeći partner


– Hrvatska se kao vodeći partner u provedbi ovih procesa snažno zalaže za daljnje unapređenje suradnje kako bi se međusobne aktivnosti još bolje i trajnije uskladile. Ono što nas povezuje, a to je obilje gospodarskih, kulturnih, prirodnih i okolišnih potencijala, moramo efikasnije iskoristiti, a sada, uz značajna sredstva koja su nam na raspolaganju za ove ciljeve, imamo i osigurane financijske preduvjete. Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu pametnim upravljanjem i dobrom suradnjom omogućiti da jadransko-jonska regija brže prosperira na principima održivog razvoja, izjavio je ministar Erlić.
Njegov slovenski kolega, ministar kohezije i regionalnog razvoja Aleksander Jevšek izrazio je zadovoljstvo konferencijom u Zagrebu.


– Slovenija aktivno podržava ovu inicijativu od njezina uspostavljanja 2014. godine, a danas je ona toliko snažna da je prepoznata u Europskoj uniji kao jedna od najuspješnijih makroregionalnih strategija. Vjerujem da će dosadašnja postignuća, kao i realizacija daljnjih planova koje smo definirali, dodatno integrirati i povezati naše zemlje u jadransko-jonskoj regiji, kazao je slovenski ministar Jevšek.


Najveću direktnu korist od Jadransko-jonske inicijative u Hrvatskoj ima Dubrovačko-neretvanska županija, podsjetio je župan Nikola Dobroslavić na HRT-u, prije svega u turizmu i prometnom povezivanju.


– Mi želimo kroz Jadransko-jonsku inicijativu, odnosno europsku strategiju, uvrstiti ovaj koridor naših autocesta, sve do Osojnika, koji dalje ide kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku, da to postane jadransko-jonski koridor i da taj promet ide i kroz Hrvatsku, da time ojačava Hrvatske autoceste i vjerujemo da ćemo to uspjeti, rekao je župan Dobroslavić.


Brojni projekti


Konferencija je ujedno poslužila za još jednu potvrdu izvrsne suradnje Hrvatske i Slovenije, osobito kroz Interreg program u okviru kojega su dvije zemlje dosad realizirale brojne projekte, a u novom programskom razdoblju otvaraju se dodatne prilike za jačanje partnerstva.


Hrvatska je u lipnju prošle godine preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju, nekadašnju Jadransku-jonsku inicijativu, od Bosne i Hercegovine, a današnjom konferencijom započelo je upravljanje njenim trima strateškim projektima koji će administrativno pripremiti kapacitete za upravljanje financijskim okvirom kako bi se ostvarili ciljevi od zajedničkog interesa. Strategija se oslanja na pet tematskih stupova, a bave se plavim rastom, povezivanjem, kvalitetom okoliša, održivim turizmom te socijalnim pitanjima.


Strategija Europske unije za jadransku i jonsku regiju predstavlja grupaciju sastavljenu od predstavnika zemalja članica Europske unije – Hrvatske, Slovenije, Italije i Grčke te zemalja koje nisu članice EU-a – Albanije, San Marina, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Pokrenuta je prije deset godina kako bi se uspostavile čvršće veze i suradnja jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta, gradova i parlamenata, te olakšala integracija zapadnog Balkana u Europsku uniju. Posljednjim širenjem članstva na Sjevernu Makedoniju i San Marino (2020. i 2022.) postala je makroregionalna strategija s najvećim brojem nečlanica Europske unije i jedina u kojoj je nečlanica više nego članica, i riječ je o makroregiji u kojoj živi 70 milijuna stanovnika. EUSAIR se time nadovezuje na 20-godišnju suradnju unutar jadransko-jonske inicijative i na pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more Europske komisije iz studenoga 2012. godine. Republika Hrvatska predsjedala je Inicijativom tri puta (2000. – 2001.; 2007. – 2008., 2015. – 2016.).