MUP

Za napad na Carnet moguća kazna i do 8 godina zatvora, policija krenula u potragu za hakerima

Hina

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Hakerski napad na Carnet i Srce dogodio se na početku virtualne škole u Hrvatskoj, pokrenute zbog epidemije koronavorusa, zbog čega je došlo do slabljenja propusnosti sustava za virtualnu Nastavu na daljinuPolicija je u ponedjeljak može potvrditi da je Carnet prijavio hakerski napad, odnosno “teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka”, za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.


Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibemetički napad na središnji poslužitelj [email protected] sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama, navodi MUP.


Dodaju da je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela.
Hakerski napad na Carnet i Srce dogodio se na početku virtualne škole u Hrvatskoj, pokrenute zbog epidemije koronavorusa, zbog čega je došlo do slabljenja propusnosti sustava za virtualnu Nastavu na daljinu.


“U tijeku je kibernetički napad na naše servise na Srcu i na Carnetu. To smo prijavili policiji i rješava se. Nažalost, uvijek postoje neki neodgovorni pojedinci, ovdje pojedinci s doslovno devijantnim ponašanjem”, rekla je u ponedjeljak resorna ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare nakon obilaska Osnovne škole Jabukovac.