Vlada RH

Za još mjesec dana snižene visine trošarina za najprodavanije energente

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Zadržat će se sniženi iznosi trošarina od 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog gorivaVlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se zadržavaju snižene visine trošarina za najprodavanije energente – bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo u idućih 30 dana, počevši s prvim danom listopada.


“Obzirom da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente – bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva “, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac.


Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom EU direktivom. Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se u razdoblju od 30 dana, počevši s 1. listopada 2022.
Ministar financija kazao je i da je Vlada od 7. ožujka ove godine u šest navrata mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja radi sniženja trošarina na dizelsko gorivo i bezolovni benzin, a u okviru mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata.


U dokumentima Vlade podsjeća se je od 1. siječnja 2019. godine uveden novi institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika kamionima odnosno autobusima, te od 1. siječnja 2020. godine povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika željeznicom, a kako bi se smanjili troškovi prijevoza i ojačala konkurentnost poduzetnika u tom sektoru.


Na godišnjoj razini iznos povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe bio je 200 milijuna kuna, a putnika 32 milijuna kuna, odnosno ukupno 232 milijuna kuna.


Za vrijeme važenja danas donesene uredbe očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u visini od 108,4 milijuna kuna.