Izvanredno zasjedanje

Za generalnog tajnika HBK izabran Krunoslav Novak s HKS-a: Za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka može se zatražiti titula „Basilica minor“.

Hina

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na zasjedanju je prihvaćen prijedlog splitsko makarskog nadbiskupa Marina Barišića te je dano odobrenje HBK da se za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu može zatražiti titula „Basilica minor“.SPLIT – Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u utorak u Splitu za novog generalnog tajnika HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije, Krunoslav Novak, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju HKS-a.


Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu, priopćeno je večeras iz HBK-a.


Na početku zasjedanja nadbiskup Puljić posebno je pozdravio i uputio čestitke biskupima koji su u međuvremenu dobili nova imenovanja: mons. Dražen Kutleša za nadbiskupa koadjutora Splitsko makarske nadbsikupije i apostoslkog upravitelja Porečke i pulske biskupije, mons. Petar Palić za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije te mons. Milan Stipić za križevačkog biskupa.
U radnom dijelu zasjedanja pristupilo se izboru novog generalnog tajnika HBK, budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Petar Palić imenovan za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije.


Za novog generalnog tajnika HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju istoga sveučilišta dr. Krunoslav Novak.


Na zasjedanju je prihvaćen prijedlog splitsko makarskog nadbiskupa Marina Barišića te je dano odobrenje HBK da se za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu može zatražiti titula „Basilica minor“.


Biskupi su se susreli i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom koji će zarediti mons. Antu Jozića, imenovanog nuncija u Bjelorusiji, priopćilo je Tajništvo HBK.