PRILAGODBA ZA EURO 

Za doček Nove se “oboružajte” kešom. Lako je moguće da 31.12. bankomati i kartice neće raditi

Aneli Dragojević Mijatović

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ulazak u eurozonu donosi i tehničke poteškoće u plaćanju, nadajmo se - samo kratkotrajneRIJEKA – Još je nešto više od mjesec dana do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Proces prelaska na euro dosta je složen, prije svega za banke koje moraju prilagoditi svoje IT sustave novoj valuti, što uključuje rad bankomata koji od 1. siječnja moraju isplaćivati isključivo eure, potom digitalnih kanala plaćanja, online bankarstva, kartičnog plaćanja itd., sve s ciljem da se klijentima, građanima, omogući nesmetano plaćanje i raspolaganje novcem. No, već je sada jasno da je na prijelazu iz Stare u Novu godinu, dakle u trenutku same konverzije, uputno kod sebe imati nešto gotovog novca, jer se očekuju stanoviti zastoji u radu bankomata, kartičnog, internet i mobilnog bankarstva. Duljina prekida razlikovat će se od banke do banke, a neke su banke klijentima već savjetovale otprilike upravo to – da na doček nove 2023. ponesu gotovinu. Bankomati koji budu radili, iza ponoći s 31. prosinca na 1. siječnja isplaćivat će samo eure.


Neobična noć


Građani do ponoći, odnosno do kraja ove godine, smiju plaćati isključivo kunama jer je sve do tada kuna službena valuta i sredstvo plaćanja, a kada stupimo u Novu 2023. moći će se naravno plaćati eurima, ali još uvijek i kunama, sve do 15. siječnja, od kada će se moći plaćati samo eurima. No, od 1. siječnja sva će prodajna mjesta morati uzvraćati eure.


Da je to jedna »obična« noć, možda bi sve prošlo gotovo neprimjetno, no riječ je o novogodišnjoj noći kada ljudi izlaze, zabavljaju se i troše. Trebalo bi dakle u pričuvi imati nešto gotovine, a bilo bi dobro da bude i u sitnijim apoenima. Moguće je recimo da vam negdje neće imati eure za uzvratiti, pa je bolje niti se ne izlagati tom riziku. U bankama kažu da će taj period unutar kojeg kartice neće raditi vjerojatno biti kratak, no ipak se treba pripremiti. Posebno se to odnosi na hrvatske građane (s karticama ovdašnjih banaka, dakle) koji će Novu godinu dočekati u inozemstvu. Za pretpostaviti je da ih ove godine neće biti malo, jer su se u ranijim, pandemijskim godinama mnogi sustezali od putovanja, pa će vjerojatno to sada htjeti nadoknaditi. Ne bi bilo dobro da se nađu negdje vani pa da karticom u novogodišnjoj noći ne mogu ništa platiti, niti podići gotovinu. S našim će turistima koji će putovati na dočeke tako vjerojatno putovati i gotov novac. Kreće potom i skijaški tjedan, no do tada bi se sve već trebalo normalizirati, uvjeravaju u bankama. Što se pak tiče stranih turista kod nas, njihove će kartice raditi, ali će, kao i naši građani, morati malo potražiti bankomat koji je u funkciji. Dakle, iako se, što se tiče konverzije kunske štednje i kunskih novčanih viškova savjetuje da ih se položi u banke radi automatske i besplatne konverzije u euro, sitniji iznos novca trebalo bi zadržati kod sebe, zbog ovih tehničkih zastoja u novčanom prometu.
Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da će banke prilagoditi svoje informatičke i poslovne aplikacije za novu valutu te optimalno organizirati poslovanje kako bi provele sve softverske prilagodbe u najkraćem mogućem roku.


Tri dana prekida


– Zbog programske prilagodbe za novu valutu digitalne usluge banaka će biti dostupne u smanjenom obujmu uz povremene prekide u radu od kraja dana 30. prosinca te tijekom 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja, potvrdio je HUB. Što se tiče štednje, HUB građanima savjetuje da svoju kunsku gotovinu polože na račune u bankama što je prije moguće te da ne čekaju zadnji trenutak kako bi se izbjegle gužve u poslovnicama.


– Na taj način će konvertirati kune u eure automatizirano bez troškova i po zakonski propisanom fiksnom tečaju konverzije (7,53450). Od 1. siječnja traje dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojem građani mogu plaćati u kunama, a ostatak iznosa će dobiti u eurima, kad god će to biti moguće, tumači HUB. Nadalje savjetuje da u tom razdoblju građani koriste usluge kartičnog plaćanja i da na mjestima gdje se plaća isključivo gotovinom plaćaju eurima kako bi se olakšao proces za trgovce i pružatelje usluga. Misle pritom valjda na ovaj period nakon tehničkih zastoja u platnom prometu, kad se stvari normaliziraju, dakle dan ili dva nakon Nove godine.


Photo: Dino Stanin/PIXSELL


Gašenje bankomata


Što se tiče bankomata, oni se počinju gasiti već s početkom prosinca: ne svi, a pogotovo ne svi istovremeno.


– Tijekom prosinca ove godine započinje tehnička prilagodba bankomatske mreže što znači da će većina banaka postupno i privremeno gasiti bankomate do 31. prosinca kako bi mogli isplaćivati eure od 1. siječnja 2023. S prvim danom sljedeće godine, bankomati će isplaćivati isključivo eure, a u periodu prilagodbe od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. građani će moći podići gotovinu debitnim karticama na bankomatima u Hrvatskoj bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju, kaže HUB, koji će na svojim internetskim stranicama objaviti interaktivnu kartu aktivnih bankomata kako bi građani u svakom trenutku mogli znati gdje je moguće podignuti kune do 31. prosinca 2022., odnosno eure od 1. siječnja 2023.


OTP: Kratkotrajna isključenja i prekidi

U PBZ-u samo kažu da će klijente obavijestiti na vrijeme o mogućim zastojima, a u OTP-u da ni neće gasiti svoje bankomate tijekom prosinca, no manjih će prekida ipak biti.


– Zbog tehničke prilagodbe i učitavanja novog softwarea planiramo 31.12. oko 23 sata i 30 minuta kratkotrajno isključiti mrežu bankomata kako bi u prvim minutama nakon ponoći počeli isplaćivati eure, kažu u OTP-u. Od 15. prosinca do 15. siječnja omogućit će svojim klijentima podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka bez naknade. Kažu da ne očekuju probleme za klijente koji će koristiti njihove kartice iza ponoći na njihovim bankomatima ili POS uređajima.


– Kartice OTP banke će oko ponoći imati kratkotrajni prekid od svega nekoliko minuta. Poslovnice neće raditi s klijentima 31.12., dok će usluge poput internet i mobilnog bankarstva biti u privremenom kratkotrajnom prekidu, ali ne možemo još govoriti o točnom periodu i trajanju prekida, kaže OTP.

Erste: Neki bankomati bit će izvan funkcije

U Erste banci konkretno kažu da će u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti onemogućeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu pa građanima savjetuju da u tom kratkom razdoblju plaćaju gotovim novcem. Osim toga, usluga on-line bankarstva George neće biti dostupna od večernjih sati 31. prosinca do poslijepodnevnih sati 2. siječnja. Zbog prilagodbe bankomata radu s euro novčanicama, pojedini će bankomati od 1. prosinca do 14. siječnja biti izvan funkcije. Erste banka od 5. prosinca do 15. siječnja neće naplaćivati naknadu za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj, kažu u Ersteu.

Odgoda platnih transakcija

Iz HUB-a su poručili i da će platne transakcije koje će biti zadane do 30. prosinca (petak) u 15 sati biti provedene isti dan, dok će nalozi koji su zadani nakon tog roka biti provedeni u eurima idući radni dan, odnosno u ponedjeljak 2. siječnja 2023. HNB i Financijska agencija (Fina) provode prilagodbu platnih sustava u RH kako bi se osigurao nesmetani prelazak na eurske transakcije kao domaće valute te kako bi s 1. siječnja sva bezgotovinska plaćanja u RH nesmetano tekla kroz nacionalni kliring sustav u eurima (EUR NKS) i instant platni sustav.