Afera WhatsApp

Za dio stranke on je i dalje strano tijelo: ‘Pa Plenkovića se u tim grupama dere još od proljeća 2018.’

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije koje se odvijaju, koje su izvan svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke, izjavio je PlenkovićVodstvo HDZ-a je s predstavljanja programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović otišlo u sjedište stranke kako bi na sjednici Predsjedništva razgovarali o njezinoj kampanji i kako će joj pomoći da postigne što bolji rezultat. Ali, javnost u vezi HDZ-a trenutno najviše zanima tema koju je premijer Andrej Plenković otvorio prošlog petka, izrazito negativni stavovi koji se o njemu i njegovoj politici šire unutar zatvorenih grupa članova stranke na whatsappu i viberu.


Nije to ništa novo, HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali, a koji jesu ili su bili uključeni u te pojedine grupe, kažu da se Plenkovića tamo »dere« još od vremena kad je u proljeće 2018. inzistirao na saborskoj ratifikaciji Istanbulske konvencije.


Nemoguće je da Plenkovića nitko na to dosad nije upozorio, naročito stoga što su u ovim grupama i neki njemu bliski suradnici. Ali, on je svejedno tek sada odlučio reagirati, iako je u tijeku kampanja predsjednice Republike, koju je na ovaj način dobrim dijelom zasjenio. Vjerojatno ga je motiviralo približavanje unutarstranačkih izbora, koje valjda svi u HDZ-u smatraju puno važnijima od toga tko će u idućem mandatu biti predsjednik Republike. No, Plenković je baveći se prepiskom HDZ-ovaca na whatsappu eksplicitno priznao da ga u stranci barem djelomično doživljavaju kao strano tijelo.


Program i kampanja
Istina, Plenković je u petak na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, tvrde svjedoci, samo usput spomenuo problem whatsapp grupa, nije od toga radio veliku dramu. Međutim, u javnost su se probile njegove riječi o tome i ova je priča preko vikenda bujala. Javili su se Davor Stier i Miro Kovač, koji se namjeravaju kandidirati protiv Plenkovića za predsjednika HDZ-a, ističući da članstvo smije slobodno misliti, pa je Predsjedništvo imalo ovo na dnevnom redu i jučerašnje sjednice. Po njenom završetku, Plenković je novinarima govorio o predsjedničinom programu i kampanji, a oni su ga ispitivali o mogućnosti sankcioniranja članova koji o njemu ružno pišu na whatsappu i viberu.


– Kratko smo evocirali raspravu od prošlog tjedna. Zaključili smo da u HDZ-u, otkako sam na čelu, u politici koju vodimo svaki član ima punu slobodu izražavanja, mišljenja, govora, kao i zauzimanja stavova i kritika. Ali, nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije koje se odvijaju, koje su izvan svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke, izjavio je Plenković.


Naglasio je da ljudi koji pišu da, primjerice, Plenkovića i one koji ga podržavaju treba »leđno niz Savu«, »ne zavrjeđuju da budu dio najjače, najodgovornije, najuspješnije hrvatske stranke«. To sugerira samo jedno, bit će isključeni iz HDZ-a.


– To je zadaća nadležnih županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi. Odlučivat će časni sudovi, bitno je da takvih praksi u HDZ-u ne bude, rekao je Plenković. Doznajemo da u ovim grupama, koje najviše obuhvaćaju članstvo HDZ-a u Zagrebu, nema nekih istaknutijih dužnosnika koji bi udarali po Plenkoviću, najviše su oni do razine članova područnih odbora. No, mogu računati da će neke od njih, dok traje predsjedničina kampanja, pokušati isključiti iz HDZ-a. Oštar kurs prema njima najavio je i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.


Pozivi na nasilje


– Ovdje se radi o porukama mržnje, pozivima na nasilje, porukama koje zagovaraju nelojalnost HDZ-u, koje pozivaju naše članove da glasaju za druge kandidate. To je ponašanje koje je neprihvatljivo. Svatko, naravno, može govoriti slobodno, ali ne može pozivati na nasilje i fizičku likvidaciju drugih osoba s kojima se politički ne slaže. Onaj tko želi takvo što izgovarati ne može biti član HDZ-a, ustvrdio je jučer Jandroković.


Županijske organizacije HDZ-a će, kazao je, »prvo ispitati o kojim se ljudima radi i što su točno govorili«.


– Nakon toga oni koji su prešli dozvoljenu crtu dobit će prijedlog svojih županijskih organizacija prema časnim sudovima da ih se na određeni način sankcionira. Moguće je i isključivanje, odriješit je bio Jandroković.


Ovakav tvrdi pristup, međutim, daje političku municiju Davoru Stieru, Miri Kovaču, Tomislavu Karamarku i svima koji se u unutarstranačkim izborima planiraju natjecati protiv Plenkovića, a svojevrsna čistka u HDZ-u ne djeluje dobro niti za kampanju predsjednicu Republike, od koje će se sigurno tražiti da se izjasni o događajima u stranci čija je kandidatkinja.