Marijana Balić

Vukovarska HDZ-ovka odgovorila Škorinom zastupniku: “Radije pomozite i prestanite politizirati”

Portal Novi list

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Kada bi konstruktivno pomogao i prestao politizirati, moja malenkost kao i sve majke i očevi, braće i sestre o kojima priča, a koje tragaju za svojim nestalima bi mu bili doživotno zahvalni, poručuje Marijana BalićSaborska zastupnica HDZ-a iz Vukovara Marijana Balić odgovorila je zastupniku Domovinskog pokreta Stipi Mlinariću koji je rekao da je u politiku ušao zbog svojih nestalih prijatelja koji su po slavonskim ravnicama. “I ja sam iz sličnog”, odgovara Balić.


“Kako za istinom tragam već skoro 30 godina, onda su mi ove usputno izrečene neistine da “ništa nije napravljeno” posebno omalovažavajuće.


Kolega Mlinarić možda nije, ali drugi jesu – u mandatu ministra Medveda po prvi put donesen je Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu.
Uređena i unaprijeđena je metodologija rada na pronalasku nestalih osoba.


Upravo njegovi prijatelji, naši branitelji, pronađeni su u Marincima na području koje je u prošlim postavama Uprave za zatočene i nestale već bilo pretraženo.Provedeno je terensko istraživanje i probna iskapanja na 247 mjesta, a ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 140 osoba.


Proveden je i terenski izvid još 232 moguća mjesta prikrivenih grobnica čije je istraživanje u tijeku.


Samo na području grada Vukovara i prigradskih naselja provedena su terenska istraživanja na 84 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica i obrađeno je više od 420 000 m2 površine.


Sve detaljnije rezultate o pronalasku nestalih i kompleksnom procesu, uvaženi zastupnik može dobiti od Ministarstva hrvatskih branitelja, može nam svima svojim radom pomoći, ali ga to ne zanima pa neargumentirano govori u Saboru o temama s kojima nije upoznat.


Rekao je Mlinarić jednom da bi on ovaj kompleksan problem riješio „laganim kirurškim rezom“. Ovim ga putem pozivam da nam kaže kako se to rješava „laganim kirurškim rezom“ pa da vidimo može li se i hoćemo li konačno mi, obitelji nestalih, moći mirno spavati.


Nama je to u interesu i mi smo spremni za suradnju sa svakim tko će nam pomoći pronaći istinu, ali ne i za politiziranje ovim najosjetljivijim humanitarnim pitanjem iz Domovinskog rata.


Kada bi konstruktivno pomogao i prestao politizirati, moja malenkost kao i sve majke i očevi, braće i sestre o kojima priča, a koje tragaju za svojim nestalima bi mu bili doživotno zahvalni!”, poručuje Marijana Balić.