Poruka iz Beča

Vukojević kaže da ga ne brine najava austrijske zabrane Bleiburga: “Tko bi mogao zabraniti misu na privatnom posjedu?”

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek PIXSELL / Tomislav Miletic

Foto Patrik Macek PIXSELL / Tomislav Miletic

Sve relevantne parlamentarne stranke u Austriji, osim desničarske slobodnjačke, imaju stav da ova manifestacija u njihovoj državi više nije poželjnaIz Austrije su jučer stizale informacije koje sugeriraju da je posljednja komemoracija na Blajburškom polju za zarobljene pripadnike vojske NDH i civile, koje su pobili komunistički pobjednici u Drugom svjetskom ratu, već održana.


Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je, kako je izvijestila Hina, predstavio svojoj vladi mišljenje stručnog povjerenstva da bi okupljanje na Bleiburgu, kojeg 2020. i 2021. godine zbog epidemije nije bilo, trebalo trajno zabraniti.


Izvješće povjerenstva, čija je zadaća bila analiza godišnjih događanja na Bleiburgu sredinom svibnja, mora proći parlament, na kojem je odluka o budućnosti tradicionalnog komemoriranja žrtava masovnog pokolja u danima neposredno po završetku Drugog svjetskog rata.
Situacija je takva da sve relevantne parlamentarne stranke, osim desničarske slobodnjačke, imaju od ranije stav da ovakva manifestacija u njihovoj državi više nije poželjna.


Nehammer, inače član Narodne stranke koja, kao i HDZ, pripada EPP-u, izjavio je jučer, prenosi austrijska APA, da »nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nije mjesto u memorijalnim događajima«.


»Spriječit ćemo svaki pokušaj širenja desničarskih ekstremističkih i revizionističkih ideja na skupovima«, upozorio je Nehammer.


Skup je neodrživ


Vlasti u Koruškoj, koje već dulje inzistiraju na zabrani obilježavanja koje se pod pokroviteljstvom Sabora odvija na Bleiburgu, sigurno su ohrabrene izvješćem stručnog povjerenstva, u kojem se navodi da se »odavanje počasti fašističkom režimu«, ako ni zbog čega drugog, mora zabraniti stoga što je u suprotnosti s ustavom Austrije.


Koruški premijer, socijaldemokrat Peter Kaiser, rekao je da sada očekuje da austrijski ministar unutarnjih poslova »predstavi konkretne planove za zabranu ovog okupljanja«. »Savezna vlada, ali i predsjednik, moraju svojim kolegama u Hrvatskoj jasno dati do znanja da je skup na Lojbaškom polju u svom dosadašnjem obliku neodrživ«, istaknuo je Kaiser.


Sve ovo, međutim, nije još zabrinulo Vicu Vukojevića, predsjednika Počasnog bleiburškog voda, organizatora mise na Bleiburgu. On je uvjeren da nema prave opasnosti od zabrane.


– Ma, nema brige. To su se bunile nekakve udruge i zatim su u njihovoj vladi odlučili da se ispita što se to događa na Bleiburgu. Ali, u informacijama što ih policija iz Klagenfurta redovito šalje ministru unutarnjih poslova nije bilo nikakvih dramatičnih stvari.


Ništa što znamo ne ukazuje na to da je komemoracija u opasnosti. Ako do svibnja sljedeće godine bude kraj epidemije, opet ćemo se sigurno okupiti na Bleiburgu. Tko bi to, uostalom, mogao zabraniti misu koja se održava na privatnom posjedu.


Bilo je primjedbi na govore predstavnika Sabora, pa smo onda to ukinuli i od tada je to klasična misa na otvorenom, uz prigodnu propovijed nekog biskupa. Ništa se drugo na Bleiburgu nije zbivalo, kazao nam je Vukojević.


Izdvojeni slučajevi


Bivši političar i član Ustavnog suda smatra da naročito posljednjih godina nema na Bleiburgu veličanja bilo kakvog fašizma i neprihvatljive ikonografije.


– Bio je slučaj, piše to u izvješću austrijske policije, da je čovjek došao u ustaškoj odori, ali da je, nakon što su mu spriječili ulazak na ograđeno polje, otišao do auta jedne televizijske kuće, presvukao se u civilno odijelo i normalno potom ušao na polje.


Problem je bio alkohol, pojedinci se napiju i digne se mladić i počne pozdravljati naciste iz Njemačke i Austrije. Uhitili su ga, a šator s pićem smo ukinuli.


Takvi su otprilike to bili ekscesi i nema bojazni da bi na osnovu toga netko zabranio misu. Sve je to apsolvirano, ustrajan je Vukojević.


Lokalne vlasti zainteresirane su da im svake godine dođe i po nekoliko desetaka tisuća Hrvata i da taj dan napune ugostiteljske objekte i trgovine.


Važno je i kako će reagirati HDZ jer je Sabor pokrovitelj i glavni financijer skupa na Bleiburgu. Vukojević misli da ni tu neće biti problema.


– Sabor će ostati pokrovitelj, neće se, što se toga tiče, ništa promijeniti, zaključuje Vukojević. No, činjenica je da premijer Andrej Plenković nikad nije sudjelovao u komemoraciji na Bleiburgu.