Zaoštravanje odnosa

Vučić otvoreno poziva Srbe da napuste Vladu u Hrvatskoj. Pitali smo Pupovca što misli o tome

Dražen Ciglenečki

Denis Ceric/PIXSELL

Denis Ceric/PIXSELL

Kad između Hrvatske i Srbije iskri, onda je gotovo neizbježno da poneka iskra dohvati i mene, kaže PupovacPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić misli da bi logično bilo da SDSS napusti Vladu Andreja Plenkovića. Otkrio je to tijekom jučerašnje konferencije za novinare, kojoj je povod bilo novo zaoštravanje odnosa između Beograda i Prištine.


Nakon što je Vučić opširno govorio o pritiscima kojima su izloženi Srbi na Kosovu, dobio je pitanje razmatra li se u tim okolnostima izlazak stranke Srpska lista iz kosovske vlade.


– Kako vam ne pada na pamet da pitate za Pupovca, nakon što nisam mogao otići u Jasenovac? Je li vam se Pupovac sviđa, a Srbi i srpske lista vam se ne sviđaju? Kako to da niti nitko od nas nije pitao Pupovca? Zato što znamo u kakvoj su teškoj poziciji Srbi. Iako bi logično bilo da su napustili tu Vladu, izjavio je Vučić, koji je potom objasnio da Srbi na Kosovu prekidom suradnje s vladom Albina Kurtija »ne bi više imali nikakvu vrstu kontrole«.
Srpski predsjednik, dakle, prema vlastitom priznanju, predsjedniku SDSS-a nije postavio pitanje zbog čega je i dalje u Plenkovićevoj vladi samo zato što je, smatra, Srbima u Hrvatskoj teško. Ali, njegov je stav da bi se Pupovac trebao razići s Vladom, a jedan je razlog taj što mu je ona zabranila posjet Jasenovcu. Nije Vučić nikad bio u naročito dobrim odnosima s Pupovcem, prije dvije godine ga je, primjerice, javno kritizirao jer je potpredsjednik Vlade Boris Milošević nazočio u Kninu proslavi obljetnice Oluje. No, dosad predsjednik Srbije nije išao tako daleko da Srbima u Hrvatskoj sugerira da napuste Vladu.


– Kad između Hrvatske i Srbije iskri, onda je gotovo neizbježno da poneka iskra dohvati i mene. Slažem se s predsjednikom Vučićem da unatoč svim problemima koje Srbi imaju s vladom u Prištini, ne trebaju iz nje izlaziti. Drugačije im sigurno ne bi bilo bolje. Slično je i s nama u Hrvatskoj, rekao nam je Pupovac, koji se ne slaže s Vučićevom logikom kad je riječ o SDSS-u.


Dnevnik Politika je u nedjeljnom broju objavio intervju s Pupovcem, a na pitanje jesu li u težoj situaciji Srbi u Hrvatskoj ili na Kosovu, on nije konkretno odgovorio.