Vremenska prognoza

Vrijeme nikako da se ustabili. Danas kiša, pa par sunčanih dana. A onda opet – kiša

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

I u gorju i na sjevernom Jadranu će već prijepodne povremeno biti više oblaka, pa je već poneka kap moguća na širem riječkom području. Glavnina oborine, mjestimice i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, bit će poslijepodne i navečerNa pomolu je opet niz suhih i sunčanih dana, s iznadprosječnom toplinom, ali prije toga treba danas izdržati još jedan nalet kiše.


“Danas ćemo imati još jedan nalet kiše, gdjegod i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Oni će do južnih hrvatskih krajeva stići tek kasno poslijepodne i navečer. Tijekom stabilnog vikenda nekima bi mogla smetati jutarnja, u subotu i cjelodnevna svježina, na kopnu i mjestimična kratkotrajna magla, u gorju možda čak i slab mraz, a na Jadranu u subotu i često jaka bura i tramontana, ponegdje i s olujnim udarima. Početkom novoga tjedna pak južina – najava vjerojatne nove promjene vremena u srijedu”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U petak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu još barem djelomice sunčano. S porastom naoblake popodne stiže kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Umjeren jugozapadni vjetar okretat će na sjeverni te prolazno pojačati. Dnevna temperatura malo viša nego u četvrtak, a poslijepodne stiže osvježenje. U Međimurju veći dio dana oblačno, već prijepodne s kišom. U južnijim predjelima središnje Hrvatske u početku barem kraća sunčana razdoblja, a zatim kiša, prema večeri i lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom. Umjeren do jak jugozapadni vjetar popodne će zamijeniti sjeverni, uz pad temperature.
I u gorju i na sjevernom Jadranu će već prijepodne povremeno biti više oblaka, pa je već poneka kap moguća na širem riječkom području. Glavnina oborine, mjestimice i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, bit će poslijepodne i navečer. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, na obali i južni, a prema kraju dana okretat će na buru, koja će jačati.


U Dalmaciji djelomice sunčanu, prema jugu i sunčanije. Popodne je poneki pljusak moguć na sjeveru područja, u noći i drugdje. Puhat će umjeren južni vjetar i jugo, prema otvorenom i jak. Danju toplo uz 20 do 23 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, a tek potkraj dana moguć je poneki pljusak i grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugo, prema otvorenom mjestimice jak. Temperatura podjednaka kao u četvrtak – jutarnja od do °C, a poslijepodnevna između i °C.”


U subotu će se diljem Hrvatske razvedriti, pa će tijekom vikenda jutra na kopnu ponovno biti dosta svježa, mjestimice i maglovita, a ni danju neće biti odviše toplo. No, od nedjelje osjetan porast dnevne temperature zraka pa će u ponedjeljak i utorak nekima djelovati kao da je ljeto. I uzduž cijeloga Jadrana slijedi stabilnije razdoblje, te nakon subotnje svježine – opet mnogima ugodno toplo. Često jaka, ponegdje na udare i olujna bura i sjeverozapadnjak puhat će samo u subotu, a od ponedjeljka bi nekima moglo smetati umjereno jugo.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.