Vremenska prognoza

Vrijeme i dalje nestabilno, a Vakula kaže da će za neke biti i “nasilno”: U nedjelju nova nagla promjena

P. N.

U kopnenom će području pljuskovi u četvrtak biti rjeđi, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak i subotu prevladavat će sunčanoHRT-ov meteorolog Zoran kaže da će vrijeme i danas biti nestabilno, a za neke i – nasilno.


“Sredinom tjedna promjenjivo, uz još čestu kišu i grmljavinu, te uz svježija jutra i toplija poslijepodneva nego u utorak. Tijekom stabilnijeg i sunčanijeg petka i subote daljnji porast temperature, mjestimice vjerojatno čak i uz vruć dan, osobito u unutrašnjosti, a u nedjelju opet promjena”, kaže Vakula.


I u srijedu će u istočnoj Hrvatskoj vrijeme biti nestabilno, s mjestimičnom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost lokalnog nevremena. Dakako, bit će i sunčanih razdoblja, uz koja će najviša temperatura porasti i do oko 25 °C. Na vlagu i sparinu, ali zbog više sunca i na višu temperaturu nego što je bila u utorak, treba biti spreman i u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivo vrijeme, ponegdje kišu, pa i pljuskove praćene grmljavinom, koji mogu biti izraženiji. A ujutro može lokalno biti i magle.
I na zapadu zemlje vrijeme tijekom srijede obilježit će mjestimična kiša i grmljavina, osobito u prvom dijelu i sredinom dana, a u drugom dijelu bit će sunčanije. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a na otvorenom moru jugo i južni vjetar, uz ponegdje umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura od 17 u gorju do 23 °C na sjevernom Jadranu. Podjednako vrijeme će biti i u Dalmaciji, u čijoj su unutrašnjosti osobito mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo, a početkom dana mjestimice sjeverozapadni. Najviša temperatura oko 23 °C.


Od 22 do 24 °C i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također mjestimice biti kiše i grmljavine, koje uglavnom u prvom dijelu dana mogu biti izraženije. Poslijepodne više sunca, a pljuskovi i dalje mogući u zaobalju. Jugo i jugozapadnjak uglavnom će biti slabi, a more malo valovito.”


Promjenljivo vrijeme s mjestimičnom kišom te pljuskovima i grmljavinom na Jadranu će biti još i u četvrtak, a zatim pretežno sunčano i prolazno stabilnije. Pritom će dnevna temperatura postupno i osjetno porasti, što će zagrijati i malo more. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u petak sjeverozapadnjak.


U kopnenom će području pljuskovi u četvrtak biti rjeđi, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak i subotu prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na istoku i sjeverozapadni. Osjetno će zatopliti, pa temperatura u subotu na zapadu može dosegnuti i vrućih 30 °C.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.