Neugodno vrijeme

Vrhunac toplinskog vala stiže u četvrtak i petak, temperature će ići i do 37 stupnjeva!

P. N.

Posebno će neugodno biti u urbanim središtima. Blagi pad temperature vjerojatan je tijekom vikenda, kada raste i vjerojatnost za mjestimičnu kišuUsred smo novog toplinskog vala koji će donijeti temperaturu zraka ponegdje i višu od 35 stupnjeva Celzijusa. Osvježenja neće biti niti tijekom noći, kad će temperatura tek rijetko padati ispod 20 stupnjeva.


“Posebno će neugodno biti u urbanim središtima. Blagi pad temperature vjerojatan je tijekom vikenda, kada raste i vjerojatnost za mjestimičnu kišu, koja je na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak moguća uglavnom na sjevernom dijelu. No, do petka će biti većinom sunčano, u mnogim krajevima gotovo i bez oblačka, osobito na Jadranu. Takvi vremenski uvjeti mnoge će mamiti na plaže, no ne zaboravite se zaštititi od sunca i vrućine koja može biti opasna za zdravlje.”, prognozirala je i savjetovala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Srijeda će na istoku Hrvatske biti većinom sunčana, uz i dalje zamućenu atmosferu. Jutro toplo, od 19 do 22 °C; danju često vrlo vruće, zbog čega i dalje postoji upozorenje na vrućinu. Vruće i vrlo vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu će i dalje sunce djelomice prikrivati oblaci i saharski pijesak. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, popodne u višim predjelima samo mjestimice s jakim udarima.
Ponegdje u gorju i na sjevernom Jadranu će biti promjenjive naoblake, a malo kiše u popodnevnim satima može pasti na širem riječkom području, u unutrašnjosti Istre te u Gorskome kotaru. Temperatura se mjestimice na sjevernome Jadranu noću neće spustiti ispod 25 °C, a dnevna će porasti do 33 °C; niža od od 30 °C bit će samo ponegdje u gorju. Najviša dnevna temperatura zraka bit će u unutrašnjosti Dalmacije, čak do 37 °C, uz obalu uglavnom između 32 i 35 °C. Noću će također često biti vrlo toplo, zbog čega je za Dalmaciju na snazi i visoka opasnost od toplinskog vala. Blago osvježenje danju bi mogao donositi do umjeren vjetar s mora ili ga možete potražiti u mirnom do malo valovitom moru čija je temperatura oko 25 °C. I na sunčanom jugu Hrvatske temperatura zraka će biti iznad prosjeka za ovo doba godine – dnevna do 36 °C, jutarnja od 22 °C u zaobalju do čak 27 °C uz obalu.”


Idućih dana temperatura će na kopnu još malo rasti, a vrhunac toplinskog vala bit će u četvrtak i petak. Tijekom vikenda raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu pa će, posljedično, u subotu i temperatura zraka biti niža, ali samo za pokoji stupanj. Na Jadranu se temperatura neće mnogo mijenjati, a toplinski val će vjerojatno trajati sve do kraja tjedna. Uz obilje sunca i većinom slab vjetar i more će se još malo ugrijati. Vremenski uvjeti pogoduju ljetnim aktivnostima i sezona godišnjih odmora je na vrhuncu. Stoga uživajte, ali imajte na umu upozorenja na vrućinu, koja može biti opasna za zdravlje. U hladu je ugodnije, potražite ga.”, prognozirala je i savjetovala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.