Ne misle ga isključiti

Vrh SDP-a odlučio ne dirati zastupnika koji je u suzama lažirao prijetnje smrću. Sad je on sam zamrznuo članstvo u stranci

Tihana Tomičić

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ova odluka znači samo da se neće moći kandidirati na izborima u stranci, niti na lokalnim ili parlamentarnim izborima dok ova mjera traje, no Kovač niti gubi članstvo u stranci, niti saborski mandat



ZAGREB – Bivši gradonačelnik Čakovca i zastupnik SDP-a u Saboru Stjepan Kovač zamrznuo je sam svoje članstvo u SDP-u.


On je ostao zapamćen kao političar koji se rasplakao pred novinarima zbog prijetnji upućenih njemu i obitelji, ako se ne povuče iz kandidature za novi mandat gradonačelnika. Kovač je pustio suze dok je šef SDP-a, Peđa Grbin, za predizborne kampanje bio u posjetu Čakovcu kako bi dao podršku stranačkom kandidatu. Sudeći prema optužnici USKOK-a, Stjepan Kovač je sve inscenirao, ali to ne znači da u vrhu SDP-a misle kako ga treba isključiti iz stranke.


Za razliku od niza slučajeva kad su neki od zastupnika bili isključeni dok su mediji samo pisali o njihovim aferama, primjerice u slučaju Marine Bilić-Opačak, i dok optužnice još nisu bile ni na vidiku, prema Kovaču je vrh stranke itekako benevolentan jer ova odluka znači samo da se neće moći kandidirati na izborima u stranci, niti na lokalnim ili parlamentarnim izborima dok ova mjera traje, no Kovač niti gubi članstvo u stranci, niti saborski mandat.




Predsjedništvo SDP-a sinoć je raspravljalo i o statusu preostalih zastupnika koji su se u međuvremenu upisali u Klub socijaldemokrata u Saboru, to jest klub isključenih na čelu s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem.


– Onaj tko se upiše u neki drugi klub, nije više član SDP-a. Izabrali su da budu u klubu nezavisnih zastupnika, i time prestali biti članovi, objasnio je predsjednik Peđa Grbin. Na pitanja o masovnom napuštanju stranke nakon raskola kluba, Grbin je rekao kako masovnih odlazaka nema, ali neki ipak odlaze, primjerice u Bjelovaru. »Svatko tko želi otići, sam o tome odlučuje. To je osobna volja«, govori Grbin.


On je komentirao stanje u zdravstvu, rekavši kako je Zdravstveni savjet Vlade u svađi, nema kontrole nad bujanjem novog vala epidemije, a novim prijedlogom zakona kojim bi se opće i specijalne bolnice stavile izravno pod kapu ministarstva, tvrdi, HDZ stavlja političku šapu nad zdravstvo, i upravljat će kako samo HDZ zna, kaže. Govorio je i o problemu leasinga, rekavši kako će to biti nova pljačka građana u HDZ-ovoj režiji.


Sinoć je objavljen i novi HRejting, prema kojem je za sukobe u stranci za 30 posto ispitanih kriva osobna ambicija pojedinaca, potom stranačke frakcije, a samo 11 posto misli da je odgovorno vodstvo stranke. Zanimljivo je da pritom 22 posto građana misli da je za probleme kriv Davor Bernardić, a 20 posto da je kriv Peđa Grbin, dok četvrtina ispitanih misli da su jednako kriva – obojica. Ono što je za SDP najgore, čak 40 posto građana misli da će uskoro postojati dva SDP-a.


Stranka inače kreće u proces unutarstranačkih izbora na lokalnim razinama, za koje će kandidacijski postupak početi teći u većini sredina 26. ovog mjeseca, što znači da će se sukobi ponovo rasplamsati, jer će u najvećem broju općina, gradova i županija biti više kandidata za stranačke funkcije.