Skroviti biser prirode

Vrelo Une peti je najdublji izvor na svijetu. Jeste li kad posjetili rupu bez dna koja ostavlja bez daha?

Nikolina Lucić

Foto Luka Jeličić

Foto Luka Jeličić

Ronioci su išli do gotovo 250 metara dubine, ali nisu došli do dna, što znači da je još dubljeZaštićeni hidrološki spomenik, na nekoliko kilometara od bosanskohercegovačke granice koji prema sadašnjim podacima sezonski posjeti oko 1.500 posjetitelja, pravi je skriveni dragulj zadarske regije. Naravno, govorimo o vrelu rijeke Une, za koju se najčešće misli da izvire u BiH – što nije točno!


Ovo čudo prirode u našoj je regiji, te iako udaljeno od Zadra oko dva sata vožnje, predstavlja nezaboravno iskustvo boravka u netaknutoj prirodi. Una je rijeka osobitih prirodnih vrijednosti – jedna, jedina i jedinstvena. Izvire u Zadarskoj županiji u mjestu Donja Suvaja, u blizini mjesta Srb. Izvorište je na 398 metara nadmorske visine u jako suženom kanjonu gdje na površinu, u obliku okruglog, mirnog i modrozelenog jezera izlazi voda iz velike dubine. Okolinu samog izvora čine šume i strme visoke litice, ispod padina planina Plješevice i Stražbenice.


Mitski izvor života


Imajući na umu snagu i silinu Une, koju pokazuje u svom toku, čovjek bi očekivao da je njeno vrelo neka snažna voda koja suklja iz gorostasne stijene, a kad ono – tiho, mirno i duboko jezerce nesvakidašnje tirkizne boje i savršene ljepote, okruženo gustom šumom i visokim kamenim liticama. Vrelo Une je najdublji krški izvor u Hrvatskoj i ubraja se među pet najdubljih izmjerenih riječnih izvora u svijetu. Ronioci su išli do skoro 250 metara dubine, ali nisu došli do dna, što znači da je još dublje.


Foto Luka Jeličić
Dušan Ćopić, koji već trinaest godina radi kao »recepcionar« na ulazu u vrelo kaže nam kako je odrastao s rijekom. Gotovo šest mjeseci, koliko je ulazak na vrelo dopušten, s umiljatim psom Čupkom skoro cijeli dan provodi dočekujući posjetitelje, ali na vrelo ne pušta sve, već samo one za koje procijeni da su zaslužili te da znaju poštovati prirodu i njezin red.


Upravo nam je Dušan, dok smo čekali dolazak čuvara prirode iz ustanove Natura Jadera, koja i upravlja navedenim područjem, kazao da je vrelo izvor mitskih legendi jer nitko još nije točno utvrdio kolika je njegova dubina.


– Većinu dana samujem tu na ulazu u vrelo, a kuća mi je udaljena samo dvadesetak metara. No, kažem vam, ovaj posao ne bi mogao raditi netko mlad, traži puno odricanja. Ja sam samac, društvo mi radi moj Čupko, tako da mogu podnijeti samoću i monotoniju dana. »Blejao« kući ili uz vrelo, svejedno mi je, tu mi barem nešto plate. Vrelo je skrovito i teško pristupačno, tako da nemamo puno posjetitelja, ali možda je tako i bolje. Tko zna kako bi izgledalo kada bi se u blizini smjestili hoteli, restorani, kazuje nam Dušan.


Dodaje da se u susjedstvu ipak nešto gradi, a što, ne zna nam reći, samo kaže da se nada da neće narušiti mir i čistoću prirode.


– Svi su posjetitelji oduševljeni vrelom, iako prelaze dug put da bi ga vidjeli. I ja sam također prešao dug put da bih se tu skrasio. Nakon rata sam otišao u Srbiju, u Apatin, no vratio sam se svojoj »jedinoj« i Lici. Bez nje ne mogu, pa makar kraj života dočekao sam, kazao nam je Dušan, pričajući o svom životu.


Skroviti biser prirode


Ovaj prirodni biser ostavlja posjetitelje bez daha i kako se dobar glas daleko čuje, broj posjetitelja raste iz godine u godinu. Najčešći su turisti koji se odmaraju u dalmatinskim mjestima i kojima tamošnje putničke agencije organiziraju izlete na vrelo Une. Česti su i oni koji idući prema Dalmaciji ili vraćajući se iz nje, navrate u ovaj prekrasan kraj. Sve to za simboličnu cijenu pojedinačne ulaznice koja iznosi tri eura, kako bi se na kraju sezone pokrili troškovi Dušanove plaće i uređenja lokaliteta.


Foto Luka Jeličić


Hladna izvorska voda, kaže nam Dušan, ne krije život jer ribe ne žive u vodi ako ne vide dno rijeke. Una izvire u stijenama na visini od 448 metara. Utječe u Savu u selu Uštica nedaleko Jasenovca. Uz izvor prima potoke Labinovac i Studeni potok te Srebrenicu, koji silaze s obronka planine Čemernice. Temperatura vode je konstantna i iznosi od sedam do osam stupnjeva.


Josip Brajković, čuvar prirode u Naturi Jaderi, kaže nam da svakih desetak dana dolazi na vrelo, provjerava stanje staze i izletišta te s Dušanom rješava administrativne zadaće. Tijekom ljetnih je mjeseci svaki dan na terenu, svaki dan u drugom dijelu županije, jer ustanova upravlja sa trinaest lokaliteta i ekološkom mrežom.


– Tijekom ljetne sezone svakih smo desetak dana na vrelu, provjeravamo stanje staze, eventualna oštećenja i to pridržavaju li se posjetitelji pravila. Odlučili smo prije dvije godine ukloniti čak i kante za otpad, tako da posjetitelji sve što sa sobom donesu moraju vratit natrag. Ta se odluka pokazala kao jako dobar potez, jer ranijih su godina posjetitelji otpad znali ostavljati i pored kanti, pojasnio je Brajković.


Naglašava kako je vrelo Une zaštićeno 150 metara od izvora.


– Iako imamo jako male ovlasti kao čuvari prirode, strogi smo i pazimo na svaki detalj. Susrećemo se s raznim neugodnim situacijama diljem naše županije. Prekršitelja je puno, a često znaju biti i neugodni, kaže nam Brajković, dodavši kako su prošle godine obnovili stazu do samoga vrela u cijeloj dužini.


Lijek za dušu


Iako s površine ta nevjerojatna tirkizna boja samog izvora može podsjetiti na kakve morske pličine, ovo je gotovo rupa bez dna. Vrelo Une savršena je destinacija za sve kojima se um hrani nevjerojatnim ljepotama prirode. Vrelo je zaštićeni hidrološki spomenik prirode. Po svojim je osobinama tipično krško vrelo, koje je nastalo na kontaktu propusnih i nepropusnih slojeva.


– Pješice smo sav materijal i opremu nosili putem do vrela. Drvo lako istrune zbog velikih količina kiša i snijega zimi, a sljedeće ćemo godine bojiti ogradu, ističe Brajković, dodajući da stazu urede svake godine prije početka turističke sezone. Nivo vode je trenutno nizak, no u uobičajenim gabaritima. Naš sugovornik prisjeća se nesreće koja ih je zadesila prije dvije godine.


Foto Luka Jeličić


– Prije dvije godine imali smo veliki požar u kojem su stradala oba vidikovca, koja su sada obnovljena. Počinitelj još uvijek nije pronađen, no nasreću, priroda se oporavila od te katastrofe, prisjetio se Brajković.


– Na vrelu se može i sjesti, doručkovati i uživati u pogledu na rijeku. Kupanje nije dozvoljeno, a niti ga preporučamo, s obzirom na to da je temperatura na izvoru u najtoplijem dijelu godine iznimno niska, ističe čuvar prirode.


Kojih petnaestak minuta laganog hoda dovest će vas do prizora koji oduzima dah. Blistavo čita, hladna, tirkizna voda na izvoru Une istovremeno je tako spokojna, ali i zastrašujuća. Šum vode i mali kaskadni vodopadi, bogatstvo biljaka, ali i životinja, koje na izvor tijekom vrućih mjeseci dolaze na vodu i odmor, vraća vas u neka lakša, bolja vremena.


– Peti je ovo najdublji izvor na svijetu, kojemu se još uvijek nije došlo do dna. Sve što naplatimo za ulazak na ovaj hidrološki spomenik prirode vraća se prirodi kroz održavanje i ulaganja. Kao što priroda i nalaže, sve ono što od nje dobijemo, vraćamo za njezino očuvanje, zaključio je Brajković, rekavši da izlet do vrela Une vrijedi svake minute vremena potrošenog na putovanje.