Robert Barić

Vojni analitičar smatra da ulazimo u još razorniju fazu rata: ‘Rusi traže opravdanje za napade kemijskim oružjem’

P. N.

Foto iStock / Z. Lukunic PIXSELL

Foto iStock / Z. Lukunic PIXSELL

Primijećeni su i signali da su Rusi čak spremni inicirati neku vrstu incidenta s kemijskim oružjem čak i protiv svoje vlastite populacije, kaže BarićVojni analitičar s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić izjavio je danas u emisiji Intervju tjedna kako je rat u Ukrajini ušao u novu fazu, a to bi se dogodilo i bez potonuća krstarice Moskva. Sad je, kaže, ključna bitka za Donbas.


U idućoj fazi bit će ključna logistika, smatra, gdje je Rusija imala do sada velike probleme i pitanje je jesu li ih riješili. Ukrajina također ima problem – odabrala je manevarsku obranu koja pretpostavlja utvrđene gradove i uređene položaje koje stalno se mijenjaju. Za to je neophodno gorivo, napominje, a jedan od ciljeva ruskih napada sada su skladišta goriva.


“Ova faza će biti još razornija, ako je 9. svibnja zbilja rok kada Putin treba proglasiti pobjedu. Čak i da se ovaj sukob završi, krajnji ruski cilj je pokoravanje Ukrajine, ako se to ne može sad, hajdemo za 2-3 godine, a toga je svjestan i Zelenski. Ako Rusi budu zaustavljeni u Donbasu ili ako postignu uspjeh uz strahovite dobitke, ukrajinska strana bi imala vremena reorganizirati vojsku i dobiti još veću ekonomsku i vojnu pomoć Zapada”, tumači Barić.
Ne isključuje mogućnost da se Rusija kod napada na gradove odluči na kemijsko oružje, kao što je to već radila u Siriji.


“Rusi trenutno nastoje stvoriti situaciju u kojoj bi uporabu kemijskog oružja nazvali odgovorom na ukrajinske provokacije. Primijećeni su i signali da su Rusi čak spremni inicirati neku vrstu incidenta s kemijskim oružjem čak i protiv svoje vlastite populacije snaga da bi napravili to opravdanje. Ruska vojna doktrina jasno kaže: Ako želimo smanjiti naše gubitke, onda su udari po civilnoj populaciji i civilnoj infrastrukturi doslovno poželjni. Radili su to u Groznom, u Alepu, u drugom čečenskom ratu, a obilježje ruske vojske stoljećima je brutalnost u organizacijskom djelovanju”, dodaje Barić.


Misli, međutim, da odluka da se upotrijebi taktičko nuklearno oružje nije jednostavna jer bi reakcije međunarodne reakcije bile vrlo jake.


“Sve je to još u fazi zastrašivanja”, navodi.


Potonuće krstarice Moskva Barić smatra velikim psihološkim udarcem za Rusiju, ali nikako ne treba podcjenjivati rusku vojsku.


“Bilo je tu promašaja, sada se to naveliko analizira, ali ne bih rekao da je ruska vojska odjednom za baciti u smeće i nikako ne bih išao u krajnosti da bih rekao kako ne vrijedi ništa”, mišljenje je ovog analitičara


Misli da je Putinova pozicija u Rusiji sigurna, što god radio, a Kremlj će moći financirati rat sve dok Rusija bude izvozila energente. Ulazimo, dodaje, u novi hladni rat koji je uvod za politički sukob s Kinom.


“Putinov debakl je generalan, ne samo zbog Švedske i Finske. Naravno da se NATO ne može vratiti na granici prije 1997. godine, ali umjesto da smanji svoji vojnu prisutnost na istoku Europe, događa se suprotno. Možemo očekivati još dodatnih 20 tisuća vojnika raspoređenih u nove članice NATO-a. Tu su i stalne vojne baze u Poljskoj, u baltičkim državama i eventualno u Rumunjskoj gdje već Amerikanci zapravo imaju skladišta, ali bez vojnika, a sada će vjerojatno imati i vojnu nazočnost. Prema tome, Putin je izgubio ne samo zbog Švedske i Finske, nego zato što se NATO počeo revitalizirati, a to je dugoročno za Rusiju strateški promašaj”, zaključuje Barić, piše HRT.