Slučaj širenja zaraze ospicama

VLADIMIR DRAŽENOVIĆ Zbog epidemije nema mjesta panici, ali treba nas brinuti pad procijepljenosti

P. N.

Najosjetljivija su djeca do pet godina - Vladimir Draženović / Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Najosjetljivija su djeca do pet godina - Vladimir Draženović / Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Predmnijeva se da će duplo više slučajeva biti ove godine nego prošle, možda oko 200.000 oboljelih osoba u Europi. To je negativan trend koji spriječava da se ostvari kolektivni imunitet koji se redovitim procjepljivanjem može stvoriti", ističe dr. Vladimir DraženovićIako brojka od 35 zaraženih ospicama u cijeloj zemlji ne djeluje velika, ipak se smatra epidemijom. Gost Dnevnika televizije N1 bio je voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimir Draženović. 


Na pitanje trebamo li se zabrinuti odgovara: “Nema mjesta panici jer su to relativno male brojke zahvaljujući dobroj procijepljenosti, ali treba brinuti da je trend da broj procijepljenih osoba pada, odnosno djece koja se ne cijepe redovno i uredno kako bi trebala.”


Procijepljenost u Hrvatskoj je na 93 posto, a idealno bi bilo da je na 95 posto ili više. 
“Kada je riječ o Europi, brojke su prilično zabrinjavajuće. Godine 2016. bilo je pet tisuća slučajeva ospica, prošle godine čak 84.000 slučaja, a samo za polovicu ove godine već je 90.000 slučajeva.  Predmnijeva se da će duplo više slučajeva biti ove godine nego prošle, možda oko 200.000 oboljelih osoba u Europi. To je negativan trend koji spriječava da se ostvari kolektivni imunitet koji se redovitim procjepljivanjem može stvoriti”, ističe dr. Vladimir Draženović.


Roditeljima savjetuje da pristupe cijepljenju nakon navršene prve godine života djeteta, a da drugo docjepljivanje obave prilikom upisa u školu. “To je najbitnije jer trebamo dvije doze da bi imunitet bio visoko zaštitan i štitio populaciju.”


Ističe da su sve bolesti protiv kojih se cijepimo ozbiljne bolesti sa značajnim komplikacijama i mogućim smrtnih ishodima u svim dobnim skupinama.


“Najosjetljivija su djeca do pet godina. Zbog toga se djeca od najranije dobi cijepe i to je najvažnije. A cijepimo se jer za te virusne bolesti nema lijeka i jedino rješenje je cijepljenje prije pojave same bolesti”, zaključuje dr. Draženović.