NATO operacija u Sredozemlju

Vladina odluka o sudjelovanju OS RH u operaciji Sea Guardian: U rujnu u misiju kreće 35 hrvatskih vojnika

Hina

Sea Guardian / Foto HRZ

Sea Guardian / Foto HRZ

Odlukom je predviđeno upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga brodom Hrvatske ratne mornarice „Dubrovnik“ u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju početkom rujna ove godine u trajanju od oko 20 danaVlada je na sjednici u petak usvojila Odluku o sudjelovanju Oružanih snaga RH u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju.


Odlukom je predviđeno upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga brodom Hrvatske ratne mornarice „Dubrovnik“ u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju početkom rujna ove godine u trajanju od oko 20 dana, navode u priopćenju.


Obrazlažući Odluku, ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako se sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske u NATO operaciji Sea Guardian značajno unaprjeđuju sposobnosti Hrvate ratne mornarice za provedbu misija i zadaća.
„Sudjelovanjem u operaciji nastavit će se proces razvoja sposobnosti sa snagama drugih država članica NATO-a, ali i razvoj sposobnosti za zaštitu nacionalnih interesa, kao temeljne zadaće Hrvatske vojske“, poručio je ministar Banožić dodavši kako Republika Hrvatska još jednom potvrđuje da je vjerodostojna saveznica koja doprinosi operacijama i drugim aktivnostima.


Operacija potpore miru Sea Guardian je NATO vođena operacija koja doprinosi razvoju pomorske sigurnosti, osiguranju slobode plovidbe i borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje te razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih država u Sredozemlju. Također, značajno je unaprijedila i sigurnost u Sredozemlju, stoji u priopćenju Vlade.