Sa 95 na 28 hektara

Vlada smanjila Predsjednici dvorište: Nema razloga da kompleks Predsjedničkih dvora zauzima toliku površinu

Hina

foto: arhiva NL / Nenad Reberšak

foto: arhiva NL / Nenad Reberšak

Budući da više ne postoje državni, funkcionalni, sadržajni, protokolarni i drugi razlozi, kao i sigurnosni kriteriji i mjerila da kompleks Predsjedničkih dvora zauzima toliku površinu, Ministarstvo državne imovine poduzelo je radnje da se postojeći kompleks smanji, odnosno rješenjem je u katastru utvrđena jedna građevna čestica, površine 28 hektara, kojom upravlja Ured predsjednice.ZAGREB – Odlukom Vlade na današnjoj sjednici i formalno je smanjena površina na Pantovčaku kojom upravlja Ured predsjednice Republike s oko 95 hektara na 28 hektara.


Vlada je izmijenila odluku iz 2016. godine o davanju određenih nekretnina u vlasništvu Hrvatske na upravljanje Uredu predsjednice i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, a ministar državne imovine Mario Banožić objasnio je da se tim izmjenama usklađuje stvarno stanje, odnosno smanjuje se površina kojom na Pantovčaku upravlja Ured predsjednice.


Riječ je o kompleksu Predsjedničkih dvora, koji čine Vila Zagorje s aneksom, Vila Prekrižje, objekt počasne satnije i drugi objekt te park-šuma Pantovčak, ukupne površine oko 95 hektara.
Budući da više ne postoje državni, funkcionalni, sadržajni, protokolarni i drugi razlozi, kao i sigurnosni kriteriji i mjerila da kompleks Predsjedničkih dvora zauzima toliku površinu, Ministarstvo državne imovine poduzelo je radnje da se postojeći kompleks smanji, odnosno rješenjem je u katastru utvrđena jedna građevna čestica, površine 28 hektara, kojom upravlja Ured predsjednice.


Ta građevna čestica sadrži nužno zemljište za redovitu uporabu postojećih građevina (Vila Zagorje s aneksom i Vila Prekrižje) unutar kompleksa Ureda predsjednice.


Preostali dio kompleksa sadašnjih Predsjedničkih dvora učinit će se dostupan građanima, odnosno namijenit će se za druge sadržaje i zahvate sukladno prostorno-planskim dokumentima Grada Zagreba i Zagrebačke županije te određivanjem statusa preostalog zemljišta sukladno planovima šumsko-gospodarskog područja, sa ciljem da se i taj dio kompleksa učini dostupnim građanima kada se steknu uvjeti, stoji u Vladinoj odluci.