Prestanak važenja uredbe

Vlada opet odmrznula cijene goriva, očekuje se da će na pumpama sutra doći do pojeftinjenja

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nadamo se da do ovakih situacija neće doći ubuduće. Ako i dođe opet ćemo reagirati", rekao je ministar Tomislav ĆorićVlada na današnjoj sjednici donosi odluku o odmrzavanju cijene goriva, koja je od 14. listopada bila fiksirana na 11,10 kuna po litri Eurosupera 95, odnosno 11 kuna za litru dizela. To znači da će maloprodajne cijene naftnih derivata već od sutra biti opet formirane prema tržišnim okolnostima.


Očekuje se da bi cijene na pumpama mogle biti niže od onih koje su bile propisane Vladinom uredbom.


“Od razdoblja donošenja uredbe došlo je do pada cijene naftnih derivata, pa će trgovciod sutra ponovno slobodno moći formirati cijene. U protekla dva mjeseca smo ovom uredbom definitivno stabilizirali uvjete na domaćem tržištu i ona je u potpunosti ispunila očekivanja. Od sutra dopuštamo da se cijene formiraju slobodno, a nadamo se da do ovakih situacija neće doći ubuduće. Ako i dođe opet ćemo reagirati”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.
Vlada se danas izjasnila i o amandmanima na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu. Premijer Andrej Plenković kaže kako je prihvaćeno devet amandmana – četiri parlamentarne većine i pet koje su stigle iz redova oporbe.


Plenković je na početku sjednice prepričao sadržaj sastanka s direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.


“WHO zastupa politiku pet stabilizatora. Prvi je cijepiti što više ljudi, drugi primjenjivati booster dozu, treći je nositi maske, četvrti prozračivati prostorije i pridržavati se drugih protuepidemijskih mjera, a peti su novi medicinski tretmani i lijekovi. Mi u Hrvatskoj primjećujemo pad trenda novozaraženih, ali brojke su i dalje visoke. Još čekamo potvrdu za omikron u Hrvatskoj. Moramo biti vrlo oprezni, pozivam sve na cijepljenje”, rekao je Plenković.