OLAKŠICA ZA HUMANOST

Vlada odlučila osloboditi od poreza sve donacije za područje pogođeno potresom

Hina

Ilustracija Sergej Drechsler

Ilustracija Sergej Drechsler

"Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice", izjavio je Plenković na početku sjednice VladeZAGREB – Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio izmjenu Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene plaćanja PDV-a.


“Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.


Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.
Podsjetimo, krajem prošle godine Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od Vlade je zatražila prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja na donacije za područja pogođena potresima, ponajprije obračun i plaćanje PDV-a na isporuku dobara i usluga.


Trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a, no donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga su poslodavci apelirali da Vlada donese odluku da se “u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa”.


I Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu smo zamolili da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije.


U ime svih onih koji doniraju u robi i novcu zamolili su da se izmijene odluke u kojima bi se uredili porezno priznati rashodi. Osim toga, tražili su da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a.