VLADA IZABRALA: Lazard novi savjetnik u transakciji moguće kupnje dionica Ine od Mola

Hina

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ponovio je, isto tako, da je došlo do nesuglasja s prvim savjetnikom, te da je hrvatska strana u međuvremenu pristupila razgovoru s drugim najboljim ponuđačem iz inicijalne faze, Lazardom, te da su pregovori s njima dovršeni u proteklom razdoblju.ZAGREB – Vlada je donijela odluku da novi investicijski savjetnik u transakciji moguće kupnje dionica koje drži Mol u Ini i moguće naknadne prodaje kupljenih dionica strateškom partneru bude konzultantska tvrtka Lazard.


Premijer Andrej Plenković kazao je na sjednici Vlade da je došlo do poteškoća s lani odabranim konzultantom za Inu, da poteškoće nisu bile razriješene na način kako je to odgovaralo Vladi, te da je odabrana druga globalna investicijska kuća, koja je također bila na natječaju.


“Lazard je poznat hrvatskoj Vladi, oni su sudjelovali u uspješnom projektu refinanciranja duga cestarskog sektora. Riječ je o savjetničkoj kući koja ne samo da ima globalne reference nego ima reference i u odnosima sa Vladom”, rekao je Plenković.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ponovio je, isto tako, da je došlo do nesuglasja s prvim savjetnikom, te da je hrvatska strana u međuvremenu pristupila razgovoru s drugim najboljim ponuđačem iz inicijalne faze, Lazardom, te da su pregovori s njima dovršeni u proteklom razdoblju.


“S jučerašnjim danom Savjet za Inu donio je odluku prema kojoj Vladi predlaže da se odabere novi investicijski savjetnik u transakciji i mogućoj kupnji dionica koje drži Mol i da to bude Lazard”, rekao je Ćorić, dodavši da je proces dubinskog snimanja procijenjen na šest mjeseci.


To znači da se otvara mogućnost da u prvom kvartalu 2020. hrvatska strana ima završenu prvu fazu i da prema mađarskom Molu izađe s konkretnim ponudama.


Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da sve ovo vrijeme financijske komponente nije bilo, odnosno da prema sada već bivšem savjetniku nisu obavljena nikakva plaćanja.


Stvari s novim savjetnikom, kazao je Marić, ostat će slične u financijskom dijelu budući da je definirana jedna naknada koja se tiče ove pripremne faze, dubinskog snimanja.


Ukupna financijska težina ovoga angažmana je do devet milijuna eura kada se sve skupa zbroji. Po potpisu ugovora može se u relativno kratkom roku krenuti u dubinsko snimanje, ideja je i da to bude kraće od tih šest mjeseci, smatra Marić.