NASTAVAK POLEMIKE

Vlada donijela ključnu odluku o brodu “3. maja”, Plenković poručio Butkoviću: “Pozovite župana, pa mu objasnite što sve radimo”

Hina

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

"Kad ministar Butković ode na kavu u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a, posebno ministar Beroš i ja, pozovite župana pa mu malo objasnite što sve vlada radi za naše sugrađane u Primorsko-goranskoj županiji. Bit će to blagotvorno i korisno za sve", rekao je.ZAGREB – Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog zaključka o načinu raspolaganja i završetku gradnje broda Nov. 514 koji se gradi u riječkom brodogradilištu 3. maj.


Novogradnja 514, odnosno brod za prijevoz automobila, dio je plana oporavka i pokretanja proizvodnje u 3. maju, a nalazi se i čuva u tom riječkom brodogradilištu.


Brod je bio u vlasništvu Uljanika u stečaju, koji je ugovorio posao s naručiteljem te s 3. majem kao izvođačem. Završeno je oko 70 posto broda, a naručitelj je raskinuo ugovor o gradnji još 2018. godine. Država je lani u listopadu preuzela novogradnju 514 u svoje vlasništvo, pa su u 3. maju nestrpljivo iščekivali da Vlada odluči o modelu po kojemu će taj brod biti završen.
To se danas i dogodilo te je vlada zaključkom zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da u suradnji s Hrvatskom brodogradnjom – Jadranbrodom ugovori završetak novogradnje 514 za vlastiti interes s 3. majem, te da se pokrene završetak izgradnje broda za nepoznatog kupca, kao i da se osigura financijska konstrukcija za gradnju.


Ujedno se odobrava zaduženje RH kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj radi financiranja završetka gradnje broda.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i državne imovine u suradnji s Hrvatskom brodogradnjom – Jadranbrodom trebaju pokrenuti postupak odabira agenta za posredovanje pri prodaji i kupnji plovila, kao i postupak odabira tehničkog nadzora praćenja gradnje sukladno međunarodnim standardima za gradnju brodova za prijevoz automobila.


Zadužuje i Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod da prati gotovost i ostvarenje troškova broda te namjensku potrošnju novca.


Premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o kontinuitetu vladine aktivnosti s ciljem revitalizacije poslovanja hrvatskih brodogradilišta, osobito 3. maja.


Plenković je pritom ministra prometa Olega Butkovića “zadužio” da primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini “pojasni” što sve vlada čini za Primorsko-goransku županiju, spomenuvši pritom uz ostalo drugu cijev tunela Učka, LNG terminal, ulaganja u KBC Rijeka itd.


“Kad ministar Butković ode na kavu u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a, posebno ministar Beroš i ja, pozovite župana pa mu malo objasnite što sve vlada radi za naše sugrađane u Primorsko-goranskoj županiji. Bit će to blagotvorno i korisno za sve”, rekao je.