Novo istraživanje

Visoka razina antitijela i šest mjeseci nakon cijepljenja Moderninim cjepivom

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tvrtka je izvijestila da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnom docjepljivanjuNova studija pokazala je da su osobe koje su dvaput cijepljene cjepivom Moderne i šest mjeseci nakon druge doze imale visoku razinu antitijela na virus koji uzrokuje covid-19, uključujući i delta varijantu.


Tvrtka je izvijestila da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnom docjepljivanju.


Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca iz triju dobnih skupina među kojima je praćena razina antitijela.
Zaključeno je da su antitijela protiv svih poznatih varijanti koronavirusa bila prisutna u organizmu i šest mjeseci nakon druge doze, uključujući i delta varijantu.


Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel je rekao: “Zadovoljni smo ovim novim podacima koji ukazuju na to da se visoka razina antitijela među cijepljenima dvjema dozama cjepiva Moderne protiv covida-19 održala kroz šest mjeseci, uključujući i varijantu koja izaziva najviše zabrinutosti – deltu.”


“Očekujemo da će ovi podaci, kao i sve više dokaza iz stvarnog života pridonijeti većem broju informacija koje će koristiti zdravstvenim regulatornim tijelima u odlučivanju o tomu kako i kada eventualno primijeniti i treću dozu dodatnu dozu.”