Komentar

Višestruko odlikovanog veterana Maslenice policija privela zbog ove objave o Plenkoviću

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Erik Mclean on Unsplash, Davor Kovačević

Ilustracija / Foto Erik Mclean on Unsplash, Davor Kovačević

"Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini", napisao je Zadranin Hrvoje VrkićUz 71-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra, priveden jer je na Facebooku objavio komentar da Plenkovića treba dočekati s pokvarenim jajima, zadarska policija privela je i 49-godišnjaka iz Zadra.


Što kaže policija


“U petak, 21. siječnja 2022. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Naime, obojica su 20. siječnja 2022. godine na objavljeni članak o najavi posjete predsjednika Vlade RH Maslenici, kojeg je objavio jedan zadarski portal na društvenoj mreži, objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, kojim ponašanjem su ostvarili obilježja navedenog prekršaja.
Nakon provedenog istraživanja obojica su 21. siječnja u popodnevnim satima uz Optužni prijedlog prepraćeni na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru.


Također, Policijska uprava zadarska odbacuje izrečene teze u javnosti koje aludiraju da je premijer involviran u navedeno postupanje policije. Radi se o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku”, objavila je zadarska policija.


Ne slaže se s interpretacijom policije


S policijskim priopćenjem se ne slaže privedeni 49-godišnjak, Zadranin Hrvoje Vrkić, javlja Antena Zadar.


Vrkiću nije jasno zašto je policija pokucala baš na njegova vrata i zašto je tek nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj postaji saznao da je uhićen.


Vrkić je baš kao i uhićeni Mladen Ćustić, ispod objave jednog zadarskog portala u kojoj je najavljen dolazak premijera Plenkovića u Maslenicu, ostavio komentar, ne sluteći da će mu zbog istog prijetiti 30 dana zatvora i da će prošli petak provesti iza rešetaka.


“Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini”, napisao je Vrkić.


Time se referirao na Plenkovićevu izjavu da će “Hrvatska, reagirati jasno i odlučno ako Rusija napadne Ukrajinu”.


Kako stoji u optužnom prijedlogu je dostavio Anteni Zadar, time je “narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića koji je dana 21. siječnja 2022. godine osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO ‘Maslenica’, a što je okrivljeniku bilo poznato iz naprijed navedenog članka”.


Veteran Maslenice


Vrkić, inače ratni vojni invalid, kaže Anteni Zadar kako je u šoku, te kako je u policijskoj postaji proveo 8 sati.


– Policija u civilu mi je došla pred kuću, nisam znao o čemu se radi. Od tada ni ne jedem ni ne pijem, narušeno mi je zdravlje koje ionako nije dobro.


U životu nikad nisam ni prekršajno ni kazneno prijavljen, rekao je Vrkić.


Ističe da je bio pripadnik 4. gardijske brigade, sudjelovao u akciji Maslenica te da je peterostruko odlikovan u Domovinskom ratu.


– Nije u redu slati tuđu djecu u ratove, a kad je trebalo njega nije bilo. Želio bih da Hrvatska bude mirnija zemlja, da ljudi ne bježe odavde. Ljudi, nemojte se bojati, ne smijemo živjeti u diktaturi, poručio je Vrkić.